Uuring: eestlased vaatavad taas toidukaupade hindu

Annika Matson 07. aprill 2008, 14:33

Viimastel kuudel ei piira Eesti elanikud
end sugugi mitte ainult tarbe- ja luksuskaupade ostude osas - 54 protsenti
kaaskodanikest hoiab kokku toidu arvelt.

Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on viimastel kuudel hakatud vähem ostma 18% küsimustikus ära toodud kaupadest. Peaaegu neljandik (23%) vastajatest tunnistasid, et ostavad samasuguseid toiduaineid kui varem, kuid valivad neist nüüd odavama ning tõenäoliselt ka kehvema kvaliteediga variandi. 11% hakkasid aga ostma senisest odavamaid toiduaineid ning neidki varasemast väiksemas koguses.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on lähiajal oodata piimatoodete hinnakasvu peatumist, kuid lihatoodete kallinemine on veel ees. Eksperdid kinnitavad ta sõnu: Valga lihakombinaadi müügidirektor Meelis Milk ütles, et lihahinna tõusu on oodata suvel. Ja selles ei ole tema sõnul süüdi üksnes sööda kallinemine, vaid ka liha kokkuostuhindade tõus. Veel on arvesse võetud hooajalise tarbimise tõusu, ning suvel, kui inimesed sõidavad loodusesse puhkama, peavad piknikku ja teevad šašlõkki, ei jäta seda kahtlemata ka tootjad hindu määrates märkamata.

Instituudi uuringust pärinevad arvud on vastavuses meie riigi demograafilise statistikaga - 26% Eesti peredes kasvavad lapsed. Hinnatõusu tingimustes sattuvad raskesse olukorda ka koolide ning haiglate toitlustamist organiseerivad ettevõtted. Fazer Amica Teenindusdirektori Ülle Prometi sõnul moodustab nende toodangu maksumusest 70% tooraine ja kui toiduainete hind kasvab, tekivad probleemid. "On kaks teed: küsida toitlustamise eest rohkem raha või reguleerida maksumust menüüd muutes. Täpsemalt, teha rohkem «supipäevi», sest supp ja magustoit on odavamad kui praad," selgitas Promet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2008, 14:31
Otsi:

Ava täpsem otsing