Kuidas säästa bensiini II

07. mai 2008, 11:01

Sarja teises osas leiad juhised, kuidas ise
teekonda ja sõiduaega valides kütust kokku hoida.

Kui soovid lugeda sarja esimest osa, siis kliki siia: Kuidas säästa bensiini I

1. Vali tee, kus on vähem liiklust. Kui sul on võimalus valida teekond, mis kulgeb hõreda liiklusega tänavatel või seal, kus liiklus aeg-ajalt umbe jookseb, siis vali hõredama liiklusega variant. Tõsi, vahel võib sel juhul teekond olla veidi pikem, aga kokkuvõttes kulub kütust ikkagi vähem kui ülitihedas liikluses tunglemisele.

2. Alusta varem ja ära kiirusta. Mine natuke varem välja, nii ei sea sa end olukorda, kus pead kihutama ja pidurdama, sõnaga naasma raiskavate sõiduvõtete juurde. Säästlik sõiduviis nõuab lihtsalt pisut lisaaega.

3. Tuuletakistus. Mitte ainult vastutuul ei suurenda kütusekulu, külgtuul samuti. Kui võimalik, vali külgtuule puhul tee, kus saad sõita tuulevarjus: olgu selleks siis mets või majad. Võrreldes tuultele valla teega säästad taas kütust. Kõige parem on muidugi sõita allatuult.

4. Koridoriefekt. Sõites maanteel ühtlases tempos teiste autodega voolus annab soodsat efekti, sest autovoog tekitab soodsa aerodünaamilise efekti, millest saab kasu lõigata.

5. Pane tähele ristmikke. Kui liigud igapäevaselt samu teid pidi, siis pea teekonnal meeles ristmikud, kus pead kindlasti seisma jääma. Siitki tõuseb kasu: sa võid oma kiirust sättides veereda järgmise foori ette täpselt selleks ajaks, kui süttib roheline või mäest üles sõites valida õige kiiruse, sest kohe pärast mäest laskumist ootab ees stopp-märk.

6. Planeeri tankimisaegu. Väldi tanklaid tipptundidel, et pääseda sabadest, mille tõttu auto peab käima tühikäigul.

7. Vali õige sõidurida. Mitmerealisel teel vali õige rada, kus on ees kõige vähem takistusi. Parem on vältida ühissõidukite ridu, aga ka kohti, kust autod pööravad teelt maha või kust lähtuvad parkimismajade sissesõidud.

8. Väldi peatumist orgudes. Nii pead sa maha pidurdama kineetilise energia, mis on mäest laskudes kogunenud.

9. Eelista korras teekattega teid. Neil on teetakistus väiksem.

10. Väldi halba ilma. Vihm ja lumi suurendavad oluliselt teetakistust.

11. Kui võimalik, siis väldi tipptunde. Tänavad on siis autosid täis ning sul on vähe võimalusi kasutada säästlikke sõidumaneere, millest autojuhtide enamik midagi ei tea. Nii ei saa sa rahulikult madalatel pööretel veereda järgmise foorini, et oodata süttivat rohelist tuld, sest keegi su selja taga litsub juba närviliselt signaali.

12. Sõida soojal ajal. Kui sul on võimalik valida, siis eelista sõita soojal ajal, mitte öösel ega varahommikul. Külmad rehvid avaldavad suuremat takistust, külm mootor on samuti väheefektiivne.

Nipid linnasõiduks: Kuidas säästa bensiini III

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2008, 12:34
Otsi:

Ava täpsem otsing