Teenuste hinnatõus langustrendis

Hille Tressum 08. mai 2008, 11:14

Statistikaameti andmetel tõusis aprillis
võrreldes märtsiga tarbija ostukorvi maksumus 1 protsendi võrra, aastataguse
perioodiga võrreldes kasvasid hinnad keskmiselt 11,4 protsenti.

Kiiret inflatsiooni hoidsid üleval toiduainete ja soojusenergia hinnatõus. Seevastu on teenuste hinnad kinnisvaratsükli madalseisu tõttu viimaks pidurduma hakanud.

Võrreldes aastagusega on kõik toidutoorme hinnad oluliselt tõusnud, hoides kõrgel ka inflatsiooni. Samas on mõned viimase aasta jooksul kiiresti kallinenud hüvised (piimapulber) aasta algusega võrreldes maailmaturul odavnema hakanud. Mõningast piimatoodete hinnalangust võiks peagi oodata ka Eestis. "Kevadprognoosi kohaselt ootame väliskeskkonnast tuleva toidutoorme hinnatõususurve taltumist selle aasta keskel. Tasub mainimist, et viimaks on teenuste hinnatõus pidurdumas ja kinnisvaratsükli madalseis on hakanud endast märku andma ka tarbija ostukorvis. Nii on näiteks üürid odavnenud juba pool aasta järjest," teatas Eesti Pank.

Aprillis tõusid oodatult soojusenergia hinnad mitmes Eesti piirkonnas, mis seletab ligikaudu veerandi ostukorvi kallinemisest. Soojusenergia hinnatõusu taga on jätkuv kütuste kallinemine maailmaturul.

Aprillikuu hinnatõusunäitaja ei muuda siiski aastase inflatsiooni üldpilti ning on kooskõlas Eesti Panga prognoosiga – väliskeskkonna surve on endiselt tugev ning kodumaised hinnatõusu tegurid taanduvad aasta alguse kõrgseisust aeglaselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2008, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing