8. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

USA valitsus päästab Fannie ja Freddie

USA valitsus teatas eile, et võtab USA kinnisvaraturu krahhist raskustesse sattunud eluasemelaenufirmad Fannie Mae ja Freddie Maci oma kontrolli alla.

„Meil oli vaja sekkuda,“ ütles USA rahandusminister Henry Paulson. „Meie majandus ja meie turud ei toibu enne, kui kinnisvaraturul on korrektsioon lõppenud. Fannie Mae ja Freddie Mac on kriitilise tähtsusega, et eluasemeturul võiksid asjad paremusele pöörata,“ tsiteeris agentuur Bloomberg.

Kava järgi saab USA rahandusministeerium firmades miljardi dollari väärtuses eelisaktsiaid ilma kohese rahalise sissemakseta ning warrantid, mis annavad kummaski firmas õiguse 79,9%sele osalusele. Valitsuse osaluse aastane dividenditulu on 10% ja see makstakse välja esimeses järjekorras.

USA valitsus on lisaks valmis investeerima kinnisvara hinna langusest suuri kahjusid kandvatesse firmadesse kokku 200 miljardit dollarit. Juhtkond vahetatakse välja ning Fannie ja Freddie juhtimine läheb järelevalveorganile, Föderaalsele elamuehituse finantseerimise agentuurile FHFA.

Fannie ja Freddie päästmine USA valitsuse poolt tähendab aktsionäridele, sealhulgas paljudele pankadele, miljardeid dollareid kahjumeid - dividendide maksmine nii liht- kui eelisaktsiatele tühistatakse. Lihtaktsiate omanikud jäävad igasuguste nõuete rahuldamisel viimaseks.

Küll aga on kaitstud võlakirjade omanike investeeringud. Intressimaksed ja põhiosa tagasimaksed Fannie ja Freddie allutatud võlakohustustelt jätkuvad.

Paulson viitas sellele, et Fannie ja Freddie võlakirju ning kinnisvara tagatisega väärtpabereid, kokku enam kui 5 triljoni dollari väärtuses, on ostnud keskpangad ja investorid üle ilma. „Nii ühe kui teise kollaps tooks suure tormi nii meie kui globaalsetel finantsturgudel,“ ütles Paulson.

Valitsus teatas ka, et tagab Fanniele ja Freddile lühiajalise rahastamise ning on valmis turult ostma nende välja antud kinnisvara tagatisega võlakirju.

Agentuur Bloomberg kirjutas, et tegemist on n.ö vahelahendusega, mis jätab Fannie ja Freddie tuleviku lahtiseks. Võimalik on edaspidi nii nende tükeldamine ja osade kaupa müük, mida toetab endine USA keskpanga juht Alan Greenspan, kui täielik riigistamine. „Uus Kongress ja uus valitsus peavad otsustama, mis rolli USA valitsus ja eelkõige need kaks firmat edaspidi eluasemeturul etendavad,“ ütles Paulson.

Selle sammuga on USA valitsus võtnud oma kontrolli alla tohutu suure osa hüpoteeklaenude järelturust ning sellega suure vastutuse eluasemeturu kriisi lahendamiseks. Valitsuse sekkumine näitab ka, et avalikku ja erasektorit ühendanud eksperiment, mis loodi Ameerikas oma kodu omanike hulga suurendamiseks, ei õigustanud ennast, kirjutas Wall Street Journal.

Palju see kõik võib lõpuks maksumaksjale maksma minna, pole esialgu teada.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt