Arvamus: finantsturg vajas Lehmani pankrotti

16. september 2008, 14:15

Tunnustatud professor ja
konsultatsioonifirma Intelligence Capital Limited juht Avinash Persaud lahkas
ajalehes Financial Times avaldatud arvamusartiklis, miks investeerimispanga
Lehman Brothers pankrot oli finantsturgudele hea.

„Lühikeses perspektiivis läheb olukord hullemaks, kuid alternatiiv oleks olnud sama piin pikemat aega,“ märgib autor.

Avinash Persaud juhib tähelepanu, et tuleb vahet teha maksejõuetusel ja likviidsusel. Need võimalused, mis USA keskpank lõi kevadel investeerimispanga Bear Stearns päästmise järel likviidsuse tagamiseks, tähendavad seda, et täna pankrotistuvate firmade probleemiks pole mitte lühiajaline likviidsuskriis, vaid maksejõuetus. 1990nendatel tegi Jaapan selle vea, et hoidis maksejõuetuid panku riigi toel hinges, lootes asjata, et turud toibuvad. Majandus maksis selle eest kümnendipikkuse vindumisega.

Muude põhjuste seas rääkis riigi garantii vastu Lehmani puhul ka uus ja murettekitav tegur, mida kevadel Bear Stearns’i päästes veel ei olnud. Pärast seda kui USA valitsus otsustas nädalapäevad tagasi riigi kontrolli alla võtta hüpoteeklaenuhiiud Fannie Mae ja Freddie Maci, on laenuturg hakanud arvestama riskiga, et USA valitsus ei tule oma võlakohustustega toime. Tõenäosus on küll murdosa protsendist, kuid iseenesest pretsedenditu areng, kirjutas Avinash Persaud.

Õppetund praegusest tormist on autori sõnul see, senisest rohkem on vaja pingutada, et ära hoida eufoorilisi tõuse, mis lõpevad järsu kukkumisega. Ning ära tuleb lõpetada olukord, kus raamatupidamisreeglid ja muud normid ei soosi pikaajalise perspektiiviga investoreid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2008, 10:23
Otsi:

Ava täpsem otsing