Islandlased varuvad impordi lõppemise hirmus toitu

13. oktoober 2008, 15:49

Pangandussüsteemi kokkukukkumine ähvardab
Islandi impordist ära lõigata, nelja-aastase tarbimishooaja järel on
islandlased viimast korda supermarketeid üle ujutamas, et omale toitu
varuda.

“Meil on olnud pöörased päevad sellel nädalal,” ütles Johannes Smari Oluffsson Reykjaviki peamise kaubanduskeskuse Bonuse toidupoe esindaja. “Müük on kahekordistunud,” lisas ta.

Poe esindaja sõnul hakkavad riiulid tühjenema, kui ei saada ligipääsu välisvaluutale, vahendas Bloomberg.

Islandi valuutaturg hinnati umber pärast seda, kui kolm suurimat panka kokku kukkusid ja valitsus loobus valuutavahetuskursi kinnitamisest. Mitmed pangad ei kauple krooniga ja välismaised tarnijad on hakanud nõudma ettemaksu. Valitsus on palunud pankadel prioriteedist lähtudes seada järjekorda välisvaluutaga tehtavad äritehingud, eelistades toitu, ravimeid ja kütust.

Kriis on juba tabanud ka riidekaupade müüjaid. Next Plc omanik Anna Jonsdottir ütles, et ei saa kuskilt välisvaluutat, et maksta sissetulevate kaubapartiide eest ja isegi kui ta saab, on vahetuskurss röövellikult kõrge. “See on juba kolmas nädal, kui me ei ole saanud sisse ühtegi kaubapartiid,” ütles Jonsdottir.

“Riigis ei ole praegu mingisugust raha importimiseks,” ütles Andres Magnusson, Islandi kaubandus- ja teenindusettevõtete katusorganisatsiooni juht. Tema sõnul võiks aidata probleemi lahendada IMFi olemasolu riigis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 12:26
Otsi:

Ava täpsem otsing