Briti ajakirjanik: Eestit võib oodata Islandi saatus

14. oktoober 2008, 12:26

Veel teisedki riigid peale Islandi võivad
sattuda pankroti ohtu, Eesti, Läti ja Leedu näivad praegu eriti haavatavad,
kirjutas Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juhile Dominique Strauss-Kahnile
viidates Briti leht The Independent.

Ajalehe The Independent ajakirjanik Sean O'Grady tunnistas aripaev.ee-le, et tema ise võrdles Balti riike Islandiga, mitte IMF.

IMFi juht Dominique Strauss-Kahn ütles eile, et enamike pangandussüsteemide rivist väljalangemine vähemarenenud ja arenenud riikides on olnud siiani piiratud, kuid stressi märgid kasvavad, vahendas The Independent.

Strauss-Kahn märkis, et mõned pangad Ida-Euroopas on muutunud aina rohkem haavatavaks raskustes kinnisvaraturgudele, kogudes kapitali sarnaselt nagu Islandi pangad, mis nüüd on natsionaliseeritud ja kokku kukkunud.

Sellised pangad võivad olla sunnitud vähendama krediiti ja sellise stsenaariumi risk on kasvanud näiteks Baltimaades, kus kinnisvarahinnad ja laenukasv on langenud, märkis Strauss-Kahn. See võib IMFi raporti kohaselt viia pankade kahjumiteni ja terava krediidikriisini, kui pangad sel juhul laenamise kokku tõmbavad.

Erinevalt Islandist on Eesti, Läti ja Leedu euroliidu liikmed ja võiivad pöörduda ELi poole, kui nende majandused raskustesse satuvad.

Strauss-Kahni sõnul võib kombinatsioon kokkusurutud laenuturgudest, tõusvatest intressimääradest ja globaalse majanduse aeglustumisest suurendada krediidiraskuste jõudu. “Haavatavus suureneb ja mõned riigid suure jooksevkontodefitsiidiga võivad jääda hätta finantseerimisega,” ütles ta.

Majanduslikult haavatavateks nimetatakse peale Ida-Euroopa riikide aina enam ka Argentiinat, Ukrainat ja Kasahstani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 19:43
Otsi:

Ava täpsem otsing