Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Džässitrummar Brian Melvin peab juubelit

  Tartus Athena keskuses ning Tallinnas Salme kultuurikeskuses toimuvatel kontsertidel esinevad ansamblid Drum Prana ja East-West, samuti mitmeid külalissolistid. Õhtu nael on USA trio Beatlejazz, mille vedajaks on läbi aegade olnud Brian Melvin koos pianist Dave Kikoskiga.
  Brian Melvin on USAst pärit džässitrummar, keda kolleegid iseloomustavad kui pöörast ideede generaatorit.
  Eestis elatud aastate jooksul on Melvin jõudnud musitseerida koos pea kõikide Eesti džässimeestega ning osalenud arvukates muusikaprojektides.
  "Muusikuid, kellega ta on suhelnud ja mänginud, on väga palju. Eesti džässi on Melvin toonud natuke Ameerika hõngu ning eriti just ameerikalikku vaba lähenemist," määratleb džässikontsertide korraldaja Anne Erm Melvini olulisust Eesti muusikaelus.
  "Jälg, mille Melvin Eesti muusikasse jätnud on, on küllaltki märkimisväärne. See kajastub nii kontserttegevuses, plaadistustes kui ka õpetajatöös," ütleb löökpillimängija Tanel Ruben, kes on Melvini partner ansamblist Drum Prana.
  Erm meenutab aegu, mil Melvin esimest korda Eestisse kontserti andma tuli: "Meie muusikutel jäi alguses suu lahti, et džässitrumme on võimalik mängida nii pehmelt ja nii delikaatselt. See avaldas muljet. Kõik tahtsid kordamööda Brianiga mängida, sest ta on ikkagi professionaal."
  Anne Erm nimetab Melvinit eriliselt tundlikuks muusikuks.
  Mees, kes on tegelenud nii jooga kui ka idamaiste võitluskunstidega, on muusikuna mõjutatav hetkeemotsioonidest, mis esinemise käigus tekivad.
  "See, millise kontserdi ta annab, sõltub täielikult tema tujust. Esinedes elab ta hetkes," teab Erm.
  Ruben rõhutab Melvini loomingulisust ja oskust pidevalt uusi ideid välja pakkuda. "Ta pole käsklusi ja korraldusi ootav muusik, ta lihtsalt mängib ja selles on mõte. Koostöö temaga pole lihtsalt ainult lõbus koosmusitseerimine ja ajaviide, vaid ka õppeprotsess," mõtiskleb ta.
  Melvini sünnipäevale pühendatud kontserdid on ülevaatlik võimalus tutvuda tegemistega, millega Melvin viimasel ajal tihedamalt seotud on olnud. Kontsert on üles ehitatud kaheosalisena.
  Esimeses osas mängivad erinevad Melvini projektid, teine pool on tervenisti Beatlejazzi päralt, mis on Melvini ansamblitest maailmas kõige kuulsam.
  USA džässiraadiote edetabelites on Beatlejazzi kolm viimast plaati kerkinud lausa kümne menukama plaadi hulka.
  Beatlejazz on oma seaded teinud rohkem kui viiekümnele biitlite loole.
  Lisaks põhituumikule kaasab Beatlejazz oma tegemistesse ohtralt nimekaid välismuusikuid. Tallinnas kasutab Beatlejazz Eesti soliste, kelleks on Tartus Sofia Rubina ja Jaak Sooäär, Tallinnas peale eelmainitute ka Villu Veski ja Ryo Kawasaki.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.