Mari Hiiemäe • 30. oktoober 2008 kell 22:00

Džässitrummar Brian Melvin peab juubelit

Tartus Athena keskuses ning Tallinnas Salme kultuurikeskuses toimuvatel kontsertidel esinevad ansamblid Drum Prana ja East-West, samuti mitmeid külalissolistid. Õhtu nael on USA trio Beatlejazz, mille vedajaks on läbi aegade olnud Brian Melvin koos pianist Dave Kikoskiga.

Brian Melvin on USAst pärit džässitrummar, keda kolleegid iseloomustavad kui pöörast ideede generaatorit.

Eestis elatud aastate jooksul on Melvin jõudnud musitseerida koos pea kõikide Eesti džässimeestega ning osalenud arvukates muusikaprojektides.

"Muusikuid, kellega ta on suhelnud ja mänginud, on väga palju. Eesti džässi on Melvin toonud natuke Ameerika hõngu ning eriti just ameerikalikku vaba lähenemist," määratleb džässikontsertide korraldaja Anne Erm Melvini olulisust Eesti muusikaelus.

"Jälg, mille Melvin Eesti muusikasse jätnud on, on küllaltki märkimisväärne. See kajastub nii kontserttegevuses, plaadistustes kui ka õpetajatöös," ütleb löökpillimängija Tanel Ruben, kes on Melvini partner ansamblist Drum Prana.

Erm meenutab aegu, mil Melvin esimest korda Eestisse kontserti andma tuli: "Meie muusikutel jäi alguses suu lahti, et džässitrumme on võimalik mängida nii pehmelt ja nii delikaatselt. See avaldas muljet. Kõik tahtsid kordamööda Brianiga mängida, sest ta on ikkagi professionaal."

Anne Erm nimetab Melvinit eriliselt tundlikuks muusikuks.

Mees, kes on tegelenud nii jooga kui ka idamaiste võitluskunstidega, on muusikuna mõjutatav hetkeemotsioonidest, mis esinemise käigus tekivad.

"See, millise kontserdi ta annab, sõltub täielikult tema tujust. Esinedes elab ta hetkes," teab Erm.

Ruben rõhutab Melvini loomingulisust ja oskust pidevalt uusi ideid välja pakkuda. "Ta pole käsklusi ja korraldusi ootav muusik, ta lihtsalt mängib ja selles on mõte. Koostöö temaga pole lihtsalt ainult lõbus koosmusitseerimine ja ajaviide, vaid ka õppeprotsess," mõtiskleb ta.

Melvini sünnipäevale pühendatud kontserdid on ülevaatlik võimalus tutvuda tegemistega, millega Melvin viimasel ajal tihedamalt seotud on olnud. Kontsert on üles ehitatud kaheosalisena.

Esimeses osas mängivad erinevad Melvini projektid, teine pool on tervenisti Beatlejazzi päralt, mis on Melvini ansamblitest maailmas kõige kuulsam.

USA džässiraadiote edetabelites on Beatlejazzi kolm viimast plaati kerkinud lausa kümne menukama plaadi hulka.

Beatlejazz on oma seaded teinud rohkem kui viiekümnele biitlite loole.

Lisaks põhituumikule kaasab Beatlejazz oma tegemistesse ohtralt nimekaid välismuusikuid. Tallinnas kasutab Beatlejazz Eesti soliste, kelleks on Tartus Sofia Rubina ja Jaak Sooäär, Tallinnas peale eelmainitute ka Villu Veski ja Ryo Kawasaki.

Hetkel kuum