Erik Randla • 4. november 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Osakestefüüsika standardmudel kõigub?

USA suurima osakestekiirendi Tevatron teadlased Fermilabist on leidnud märke protsessidest, mida ei pruugi olla võimalik seletada osakeste standardmudeli raames.

Prootonite ja antiprootonite põrgetel Tevatroni detektoris CDF registreeritud andmed viitavad, et umbes 300 000 põrkel tekkisid müüonid väljaspool kiirekanalit ja 70 000 korral tekkis müüoneid ennustatust rohkem, kirjutas fyysika.ee Physicsworldi vahendusel.

See avastus tähendaks sammu vahel osakestefüüsika pühaks graaliks nimetatava standardmudelivälise füüsika poole. Siiski tuleb silmas pidada ka laiemat konteksti - seoses suure osakestekiirendi LHC valmimisega Euroopas on Tevatroni rahastamine sattunud küsimärgi alla ja miski ei mõjuks sellele paremini kui viimasel hetkel tehtud põrutav avastus.

Siiski ei maksa aga ennatlikult arvata, et teadlased on asunud andmeid võltsima. Eksperimendiga seotud teadlased ei ole avalikes sõnavõttudes rääkinud avastusest, vaid huvitavatest selgitamist vajavatest katseandmetest. Uuritakse ka võimalust, et mõõdetu tuleneb detektori eripärast ega välistata, et need protsessid võiksid siiski leida seletuse standardmudeli raames.

Populaarteadusmeedia jaoks on tegemist väga ihaldusväärse teemaga ja ehk just esialgsete tulemuste väärtõlgenduste kartuses on eksperimendiga seotud umbes 600 teadlasest kolmandik jätnud avaldamist ootavale artiklile oma nime märkimata. Nähtut proovitakse kontrollida ka Tevatroni teise detektori DU abil.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt