Luige supp läheb veelgi lahjemaks

04. detsember 2008, 18:33

Eile tõi Ekspress Grupp avalikkuse
ette aktsiakapitali suurendamise kava, millega loodetakse börsiettevõtet
turgutada 28 miljoni krooniga. Emissioonis osalevad vaid tuumikinvestorid.

Eesti väärtpaberite keskregistri järgi Ekspress Grupi suuruselt 37. aktsionäri OÜ Uranose omanik Heino Viik aktsiate märkimisest ilmselt huvitatud ei ole. Suunatud emissioon teda ei kõiguta. Samuti mitte see, et tema osa Ekspress Grupis selle tulemusel veidi kahaneb.

„Supp on niikuinii nii lahja, et kui ta ka natuke lahjemaks jääb, siis see suurt ei muuda,“ nentis ta.

„Ettevõtjas olulist osalust omavad aktsionärid panevad ettevõtjasse raha juurde,“ teatas Ekspress Grupi finantsdirektori Anne Kallas. Tema selgitusel on tegemist ühe sammuga Ekspress Grupi kapitali struktuuri parandamisel – st omakapitali osakaalu mõningasel suurendamisel kohustustega võrreldes. Selle käiguga küll kohustuste ja omakapitali tasakaal märkimisväärselt ei parane, vaid tõuseb ühe protsendipunkti võrra, 36,1%-lt 37,1%ni.

Kallase kinnitusel on sellise emissiooni korraldamine kiireim viis ettevõttesse vajalike investeeringute kaasamiseks. „Avalik emissioon eeldaks emissiooniprospekti koostamist, protsess on ressursimahukas,“ selgitas ta. Minimaalne pakkumine on kehtestatud just eesmärgiga tegutseda kiirelt ja prospekti koostamata.

Ehkki uus emissioon tehakse turuhinnast kõrgema hinnaga, peaks EG väikeaktsionäri Andrus Kullamaa sõnul korraldamisel arvestama ka väikeinvestoriga. „Võib-olla oleks mul ka huvi aktsiate vastu,“ ütles ta. Kullamaa hinnangul annab selliselt korraldatud emissioon ettevõtja poolt segase signaali. „See tekitab liigset emotsiooni, mida praegu ei ole vaja,“ hindas ta olukorda.

„Arvestades, et tegelikult on Ekspress Grupi raha kiiresti vaja, siis mitteavaliku emissiooni korraldamine on kahtlemata kiireim viis,“ nõustus ka LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert. „Mõnevõrra kummaline on küll see, et aktsia märkimise hind on suurem, kui turuhind,“ märkis Kert ja uskus, et tuumikinvestorile suunatud pakkumine tavainvestorit tõepoolest ei huvita.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 12:38
Otsi:

Ava täpsem otsing