Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Parimad palad 2008

    Õnneks on tegevuse lõpetanud enamasti sellised söögikohad, mis oma kahtlase asukoha või ebamäärase menüü tõttu juba algusest peale olid hukule määratud. Minu lemmikutest pole keegi ära kadunud, ainult kahju, et Rotermanni kvartali Dada elu nii lühikeseks jäi. Restoranid on küll tühjemaks jäänud, aga veel mitte päris tühjaks - uustulnukas Muuseum oli veel hilissügisel nädalalõputi nii menukas, et sinna ei õnnestunud kohti saada.
    Ilusaid hetki pakkusid lisaks eespool nimetatud Muuseumile veel Ribe oma ekstraklassi teenindusega, Ö uut Eesti kööki arendava menüüga, Clazz mõnusa õhtuse ajaveetmiskohana, Kaera-Jaani uusrahvuslik disain ja väärikas asukoht Raekoja platsil ning lisaks mitmed nn itaallased: väike Gallo Nero oma ehtsa Toscana õhustikuga, heal tasemel kiirsöögikoht Vapiano, endiselt ehe ja püüdlik Buongiorno, ikka tasemel Contravento, Kadriorg ja Lasnamäe pärl Attimo.
    Kahjuks asuvad kõik nimetatud kohad Tallinnas, muu Eestiga on lood kehvad. Tartu uustulnukatest on meeldivaid hetki pakkunud Volga ja Dorpat, Pärnus Si-Si, aga rohkem polegi kedagi nimetada. Siiski, väikese Eisma külalistemaja söögikoha teeninduse taset ei ületa keegi. Parajasti lõpetati suure peolaua katmist, oldi ajahädas. Meil paluti paarkümmend minutit oodata ja juhatati metsa alla mustikaid sööma. Läks mööda vaevalt kümme minutit, kui perenaine tuli meid mere äärde otsima - olid lauaga valmis saanud, nüüd oli meie jaoks aega.
    Hea uudis on ka see, et Eesti jõudis 2008. aastal kulinaaria kõrgliigasse. Esmakordselt võeti osa Euroopa prestiižseimast gurmeeüritusest - kokavõistlusest Bocuse d`Or. Restorani Egoist peakokk Vladislav Djatšuk esindas Eestit edukalt Euroopa eelvoorus ja pääses edasi jaanuaris Lyonis toimuvale kokandusolümpiaks nimetatud tippvõistlusele. Rahvusvahelist tunnustust on tulnud mujaltki: Venemaa eliit-ajakiri Elite Life & Travel nimetas restorani Tchaikovsky Euroopa 25 parema hotellirestorani hulka, hotelli Kolm Õde restorani on kaks aastat järjest tunnustatud prestiižika Wine Spectatori auhinnaga, novembris toimus Helsingis Tallinna restoranide nädal, kus osalesid meie tipud Gloria, Egoist, Vertigo, Ribe, Ö ja Pegasus.
    Tipud on meil tugevad ja järjest paremaks lähevad, keskpärasus laiutab aga endiselt mugaval moel. Ju siis pole majanduslangus veel piisavalt mõju avaldanud ja ellujäämise nimel pingutama ei pea. Ka sellel aastal õnnestus saada ligi kolmesajakroonist riknenud kalapraadi, Eesti rahvusroa nime kandvaid ja hangunud rasvaga kaetud külmkapikülmi vorste, salateid, mis ohustavad sööjate tervist, ja lihtsalt koonerdamisega untsu keeratud roogasid. Ikka oli kohti, kus robotettekandjate teenindusprogramm oli rikki läinud või ainult osaliselt sisse lülitatud, täites ettekandmiskäsku, kuid ei midagi rohkemat.
    Aga et positiivselt lõpetada, siis tahaksin jagada rõõmu uue Eesti köögi üle: see on tõepoolest tasapisi tekkimas, rahvusroogade ja kodumaise toorainega mängitakse üha julgemalt. Leidlikud kokad oskavad meie lihast, kartulist, kapsast, peedist, kukeseentest ja muust igituttavast toorainest igasuguseid põnevaid roogasid teha: marineeritud lõhefilee kukeseene-kurgitäidisega (Ribe), räimelasanje murulaugupestoga (Kaera-Jaan), tikrisupp jogurtipilve ja kaerahelbeküpsisega (Ö). Piprapihvi valitsemisaeg pole veel möödas, aga värskeid tuuli on siin-seal juba tunda.
  • Hetkel kuum
Aleksei Šiškin: Gruusia Eesti-armastus tuleb ajaloost
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Jätkusuutlikult turgu ületades – ulme või reaalsus?
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Nädala lood: karastunud juht lõpetas firma päästmisega, noor ettevõtja sattus külma kätte
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Nädala raadiohitid: ambitsioonikas investor, idufirmade mured ja võluvits läbipõlemise vastu
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Millal tasub riigi vastu kohtusse minna, Lux Expressi kaasuse näitel
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Arhitektist linnaametnik siksakitab huvide konfliktide vahel
Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhi asetäitja Oliver Alver teeb isikliku ettevõtte alt kinnisvaraarendajatele projekte, mis saadetakse siis linnaplaneerimise ametisse menetlusse. Kuigi selline kahel toolil istumine pole seadusega keelatud, tekitab see võimaliku huvide konflikti olukorra.
Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhi asetäitja Oliver Alver teeb isikliku ettevõtte alt kinnisvaraarendajatele projekte, mis saadetakse siis linnaplaneerimise ametisse menetlusse. Kuigi selline kahel toolil istumine pole seadusega keelatud, tekitab see võimaliku huvide konflikti olukorra.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.