Madoffi järgmine ohver - lähedane sõber

Mait Jüriado 07. jaanuar 2009, 17:38

Kümme päeva enne Bernard Madoffi
arreteerimist sai ta oma sõbralt, kes aitas tal kunagi Wall Streetil
karjääri alustada, 250 miljonit dollarit. See näitas, kui meeleheitlikult
üritas Madoff oma firmat veepeal hoida.

Madoff sai 250 miljonit dollarit umbes 1. detsembril oma 95 aastaselt filantroobist ning annetajast sõbralt Carl Shapirolt, ütlesid asjaga seotud inimesed WSJle.

Pole teada, kas see summa oli laen või investeering, kuid asjasse seotud inimeste sõnul ütles Madoff härra Shapirole, et maksab summa tagasi kiiresti koos intressidega või kasumiga. Kuid ühtegi senti tagasi ei makstud. Shapiro kaotas personaalselt Madoffi pettuses 400 miljonit dollarit, mis sisaldas seda 250 miljonit dollarit. Tema heategevus sihtasutuse kaotus on eeldatavasti 100 miljonit dollarit.

Madoff olevat raha juurde küsinud ka Wall Streeti rahamees Kenneth Langonelt, kes keeldus finantseeringust.

Madoff arreteeriti 11. detsembril süüdistatuna 50 miljardi dollari suuruses "Ponzi" skeemi hedge-fondi pettuses. Madoff sattus raskustesse aktsiaturgude kukkumise tõttu, kui investorid soovisid aasta lõpus fondist raha kätte saada. Skeem nägi ette uute investorite raha kasutamist, et maksta vanadele investoritele, kuid selleks pidi aina sisse tõmbama uusi investoreid.

Shapiro aitas Madoffil käivitada tema investeerimiskarjääri. 1960. aastal andis Shapiro Madoffile, kes siis oli 22. aastane, kümneid tuhandeid dollareid investeerimiseks. Kuna Madoffil läks hästi, andis Shapiro Madoffi kasutusse rohkem raha ning neist said lähedased sõbrad.

Carl Shapiro oli edukas ettevõtja, kes müüs oma Kay Windsor riideäri Vanity Fairilie 1971. aastal. Nüüd elab mees Palm Beachil koos oma naisega ning paar on annetanud miljoneid dollareid Brandeis ülikoolile, naiste vähikeskusele, Palm Beachi turvakodule, Bostoni kunstimuuseumile ning paljudele teistele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2009, 17:29
Otsi:

Ava täpsem otsing