Jõukad ladina-ameeriklased Madoffi skandaalis

Mait Jüriado 29. detsember 2008, 17:34

Jõukad ladina-ameeriklased paistavad olevat
suurimad kaotajad Bernard Madoffi 50 miljardi dollari suuruses
fondipettuses.

Paljud kliendid on ostnud Madoffi investeerimisfondi läbi Hispaania panga Banco Santanderi. Banco Santander, kes opereerib Puerto Ricos ning kaheksas Ladina-Ameerika riigis Mehhikost Argentiinani, tunnistas 3,22 miljardi dollari kaotamist. Paljusid kliente kutsuti Monterreyis investeerima sinna fondi ning Ernesto Canales, kes on Monterreyis advokaat, prognoosib klientide kahjumiks 300 miljonit dollarit, kirjutas WSJ.

Paljudele investoritele tutvustas fondi aga Kolumbias sündinud kohalik prominent Andrés Piedrahitaga, kes on Fairfield Greenwich Groupi asutaja Walter Noeli poeg ja kes tegutseb Madridis ning Londonis. Fairfield Greenwich Group kaotas aga Madoffi fondipettuses 7,5 miljardit dollarit.

Jõuka Clariond perekonna liikmed Monterreyis, kellele langes sülle suur varandus oma IMSA terasetootja müügist Argentiina Ternium Groupile, on nende seas, kes kandsid Madoffi tõttu kahjumeid.

Brasiiliast pole veel võimalikest kaotustest teateid tulnud. Kuid kaotusi saanud Fairfield Greenwich Group on esindatud ka seal. Ettevõte oli Madoffi suuruselt teine investor oma 7,5 miljardi dollari suuruse investeeringuga. Ei oleks ime, kui ka Brasiilia investorid oleksid kaotajate nimekirjas. Ciano Investimentose kaasasutaja Felipe Taylori sõnul, kes juhib Rios hedge fondi, andis mõista, et Madoffi skeemiga on seotud mitmed jõukad ning suured investorid Brasiilia juudi enklaavist.

Teiste fondijuhtide sõnul on jõukad brasiillased investeerinud Madoffi fondi läbi privaatpankade, kes müüvad Fairfieldi fondi. Nende seas on näiteks Safra ning UBS. Safra teatas, et ostis Madoffi produkte mõnedele privaatpanganduse klientidele, kuid ei andnud täpsemaid seletusi. UBS ei avaldanud detaile, kuid teatas, et neil võib olla samuti kliente, kes Madoffi fondiga vastu näppe said.

Tšiili kaks suurimat maaklerit teatasid eelmisel nädalal, et nad on saanud suuri kaotusi investeeringutelt, mis seotud Madoffiga.

Kolumbia majandusajakirja Poderi sõnul võivad kohalike kaotused ulatuda 200 miljoni dollarini. "Paljud jõukad kolumbialased said põletada," ütles üks juhtiv Bogota ärimees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2009, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing