Lõhmus: suurem osa saneeritavatest ettevõtetest lõpetab pankrotiga

02. veebruar 2009, 17:57

Saneerimisega alustanud Fixor Investi
osanik Rain Lõhmus on saneerimise suhtes skeptiliselt meelestatud. Tema sõnul
õigustab saneerimine end vaid Nokia suuruste või veidi väiksemate
ettevõtete puhul.

„See Fixor Invest on kukkunud ühes laenutagatisena sülle, ma pole seda ettevõtet kunagi teadlikult ostnud või loonud. Mul pole selle ettevõttega suurt midagi pistmist, ma ei oska nende asjade kohta väga öelda,“ kommenteeris Lõhmus oma osalust saneerimist alustanud Fixor Investis.

"Reeglina ma olen skeptiline selles suhtes, sõltub asjaoludest. Peab vaatama tausta ja seda, kaua juhtkond on tegutsenud. Aga reeglina minu praktika ütleb, et kui ettevõte läinud n-ö allavett, siis tõenäosus, et sama juhtkond selle mingit nõustajat võttes pinnale upitab, pole väga suur," iseloomustas Lõhmus saneerimise protsessi kui sellist. Samas, kui ettevõttel juhatus välja vahetatakse ja on valida saneerimise või pankrotimenetluse vahel, võib saneerimist proovida.

„Ma tahaksin praktikat näha. Arvan, et erinevate juhtumite puhul võib see väga erinev olla, kuid ma üldse ei välista, et teatud juhtudel võidakse saneerimist ka kurjasti ära kasutada,“ märkis Lõhmus.

Soomes on saneerimist alustanud ettevõtetest pankrotimenetlusele üle läinud 80%. "Viimastel aastatel on saneerimist soovinud algatada ligikaudu 200-300 ettevõtet. Praegusel ajal algatatakse üpris paljude ettevõtete saneerimise käivitamise järel ka pankrotimenetlus. Sellisel juhul on ettevõtetel võimalik saneerimist kurjalt ära kasutada ja ettevõttest raha välja kantida või lihtsalt võlakohustusi edasi lükata," rääkis AS Deloitte Advisory direktor Juha Hämäläinen.

Saneerida tasuks Lõhmuse sõnul suuremaid ettevõtteid. "Kui igat väikest kinnisvarafirmat või teenindusettevõtet saneerima hakata, ma sellesse ei usu. Kui oleks mõni Nokia taoline ettevõte või veidi väiksem, seal saaks muudatusi teha, aga ettevõte, kel on mingid väiksed aktivad rahast tühjaks jooksnud, no mida ta seal ikka enam teha saab, läheb pankrotti,“ ütles Lõhmus ning lisas, et kui paari või kolme aasta pärast statistikat teha, lõpetab tõenäoliselt suurem osa saneerimist alustanud ettevõtteid pankrotiga, lihtsalt selle vahega, et vahepeal jõutakse veel palju paksu pahandust teha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2009, 13:57
Otsi:

Ava täpsem otsing