Buffett: aeg aktsiaid osta

Mait Jüriado 04. veebruar 2009, 22:15

Buffetti "mõõdik" näitab aktsiate ostmiseks
head aega.

Maailma üks edukaimaid investeerimisgurusid Warren Buffett ütleb, et kõige õigem aeg aktsiaid osta on just siis, kui aktsiate kogu turuväärtus moodustab 70-80% tervest USA sisemajanduse kogutoodangust.

Ajakiri Fortune tegi sellekohase esimese statistika 2001. aasta lõpus, kui aktsiaturud olid internetimulli lõhkedes kukkunud dramaatiliselt. Kuid ka siis olid aktsiahinnad liiga kõrged, sest aktsiate turuväärtus küündis toona 133%ni USA SKPst. Tookord ei soovitanud ka Buffett aktsiaid osta.

"Kui protsent langeb 70-80%ni, hakkavad aktsiate ostud suure tõenäosusega end hästi ära tasuma," ütles Buffett. Jaanuaris oligi see protsent hinnanguliselt 75.

Buffet teatas möödunud aasta 17. oktoobril New York Timesis, et ostab personaalselt USA aktsiaid peale pikka perioodi, mil ta pole midagi omanud (väljaspool Berkshire Hathawayd) peale USA riigivõlakirjade. Ta ütles, et kui aktsiahinnad jätkavad langemist, on tema varad 100% ulatuses varsti USA aktsiates.

Hinnad ongi sellest ajast kukkunud veel 10%. Loodetavasti jätkas siis Buffett aktsiaoste. Siiski kirjutas kuulus fondijuht Doug Kass TheStreet.com portaalis, et Buffetti tähesära paistab tuhmunud olevat. Buffetti Berkshire Hathaway ainuüksi kuus investeeringut on 2007. aasta lõpu seisuga kaotanud väärtust 16 miljardit dollarit (192 miljardit krooni).

Eks aeg näitab, kas Buffetti tähesära kustubki, või tegi mees ainuõigeid otsuseid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. February 2009, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing