Analüütikud: Ida-Euroopa ei taha eurot reegleid eirates

07. aprill 2009, 16:33

Euroopa Liidu uued liikmesriigid ei toeta
euro ühepoolset kasutuselevõttu, et sel moel majanduskriisis paremini vastu
panna, kuna see kahjustaks nende usaldusväärsust ELi liikmesriikidena, leidsid
agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud.

„Ühepoolne euro kasutuselevõtt ei lahenda Ida-Euroopa probleeme,“ ütles Citigroup Global Marketsi arenevate turgude analüütik David Lubin. „Ma ei usu, et seda ideed edasi arendatakse.“

Ajaleht Financial Times avaldas eile Rahvusvahelise Valuutafondi konfidentsiaalse raporti, mis soovitab ELi uutel liikmesriikidel kaaluda euro ühepoolset kasutuselevõttu. See aitaks lahendada valuutas võetud laenude probleemi.

Ühepoolne euro kasutuselevõtt ei leevenda välislaenu teenindamise probleeme. See võib mõnevõrra vähendada maksevõimetuse riski, kuid „ei kõrvalda neid põhjusi, miks firmadel ja eraisikutel on oma valuutalaenudega probleemid tekkinud,“ ütles KBC Groep NV arenevate turgude analüütik Zsolt Papp.

Oma valuutast loobumine jätab need riigid ilma iseseisvast rahapoliitikast. Sellega kaob „puhver“, mis võimaldab nõrgema valuutakursiga majanduslangust pehmendada, ütles Varssavis BNP ökonomist Michal Dybula.

Samuti ei eita euro ühepoolne kasutuselevõtt ümber pöörata eksporditulude langust, ütles Capital Economics ökonomist Neil Shearing. „Eurole ühepoolne üleminek ei ole võluvits Euroopa arenevate turgude probleemide lahendamiseks.“

Euroala rahandusministrid kinnitasid läinud kuul, et on vastu euroga liitumise tingimuste leevendamisele, et sel moel raskustes ELi uusliikmeid aidata. Samal seisukohal on Euroopa Keskpank.

Vastu on ka riigid ise. Läti rahandusminister Einars Repse leiab, et euro ühepoolne kasutuselevõtt jätaks Läti ilma euroala täieõigusliku riigi õigustest. Repse ütles ajalehele Dienas Bizness, et sellisele sammule vaadatakse viltu ning taolisest riigist saaks euroala satelliitriik. „Ma olen absoluutselt sellise sammu vastu,“ ütles Repse.

IMF tõstis eurole kiirkorras ülemineku teema Lätis pärast riigile suure abilaenu eraldamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2009, 16:33
Otsi:

Ava täpsem otsing