Arvamus: Euroliidust pole Balti riikidele energiajulgeolekus tuge

17. juuni 2009, 07:29

Mul on Ida-Euroopa energiajulgeolekuga
isiklikud kogemused. Elasin 10 aastat neis riikides, sh ühe aasta Eestis. 1992.
aasta detsembris pidin Riia hotellis riietes magama, sest sooja polnud.
Järgmisel päeval Tallinnas sama lugu - Venemaa oli energia kinni keeranud, et
Balti riike mõjutada. Ainuüksi kolme aasta jooksul, mis ma Leedus suursaadik
olin, katkestas Venemaa naftavarustuse üheksal korral.

Kurb on asja juures see, et nüüd kuuluvad Baltimaad küll Euroopa Liitu, aga mingit energiajulgeolekut liit neile ei paku. Itaalia, Austria ja eriti Saksamaa teevad kõik, mida Venemaa neilt nõuab.

Ka Euroopa Komisjon esindab suurrikke. Kui Läti või Leedu energia kinni keeratakse, siis komisjon ei reageeri. Venemaa monopolid Transneft ja Gazprom rikuvad Euroopa konkurentsireegleid, ent midagi ei juhtu. Aga kui Microsoft seob ühe programmi teisega, siis on see ELile suur oht.

Vene energiafirmad on väga aktiivsed Washingtonis, Berliinis, Brüsselis. Neil on raha, et osta ära erakondi, ministreid ja mõjutada isegi Euroopa Komisjoni (ma ei ütle seda kergelt, aga tõestusmaterjali jagub). Probleemiks on ka see, et Venemaalt on korruptsioon levinud mujale Euroopasse.

Mida teha? Euroopa Liit peab ennast kokku võtma ja looma ühise energiapoliitika. Kesk- ja Ida-Euroopa maad peavad asja käima lükkama, sest keegi teine nende eest seda ei tee. Samuti peab Euroopa läbipaistvamaks muutuma ja lööma kodus platsi puhtaks. Kuni (Ida-)Euroopa riigid ise on korrumpeerunud, on teistel lihtne neid ära osta.

Mis puutub Balti energiareformi, siin on raske midagi kohe ära teha. Kindlasti on Baltimaadel tarvis energiasildu Rootsiga, Poolaga, lõpetada projekt Soomega. Aga vahepeal pole teha muud kui vähendada nõudlust.

10.06 Washingtonis Kesk- ja Ida-Euroopa Koalitsiooni seminaril peetud ettekande põhjal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2009, 18:10
Otsi:

Ava täpsem otsing