IMF laseb välja fondi esimesed võlakirjad

02. juuli 2009, 10:01

Rahvusvahelise Valuutafondi direktorite
nõukogu kiitis eile heaks IMFi esimeste võlakirjade emiteerimise, et leida
täiendavaid vahendeid majanduskriisis abilaene vajavate riikide
toetamiseks.

Otsus väljastada intressi kandvaid võlakirju pikkusega kuni viis aastat võimaldab Hiinal, Venemaal ja Brasiilial, mis on selliste võlakirjade vastu huvi ilmutanud, IMFile suuri summasid laenata. Riigid ise saaksid mõjukama positsiooni käimasolevates diskussioonides IMFi tuleviku ja uue võimuvahekordade üle, kirjutas Bloomberg.

Võlakirjade emiteerimine on osa laiemast eesmärgist täiendada IMFi rahakohvreid 500 miljardi dollari võrra, et aidata riikidel Islandist Pakistanini finantskriisiga toime tulla.

Hiina valitsus on öelnud, et on valmis IMFi võlakirjadesse investeerima kuni 50 miljardit dollarit, Brasiilia ja Venemaa on öelnud, et oleksid mõlemad valmis võlakirju ostma 10 miljardi dollari väärtuse. Huvi on ilmutanud ka India.

„See on BRIC riikide (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina) võit, eriti Hiina võit,“ kommenteeris Claudio Loser, IMFi endine läänepoolkera osakonna direktor. „Kuna nad fondi investeerivad, kasvab nende kaal fondi juhtimisel nii otseselt kui kaudselt suuremaks kui nende kvoot muidu ette näeks,“ ütles ta.

Võlakirjad lastakse välja SDR-ides, mis on IMFi arveldusühik, mis esindab dollarist, eurost, jeenist ja Briti naelast koosnevat valuutakorvi.

Võlakirjadega hakkavad kauplema ainult valitsused omavahel – turule need ei tule, et mitte konkureerida IMFi liikmesriikide võlakirjadega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. July 2009, 12:28
Otsi:

Ava täpsem otsing