Euroliit tahab pangandusreservide reeglitele kapitaalremonti

07. juuli 2009, 17:07

Euroopa Liidu rahandusministrid leppisid
kokku finantssektori kapitalinõuete ja uute arvestusreeglite paindlikkuse
suurendamise põhimõtetes, et järgmist globaalset finantskriisi ära hoida.

Pangad peaksid olema võimelised maha arvama headel aegadel kasumist oodatavad kahjumid laenuportfellis, teatasid ministrid tänasel korralisel kohtumisel Brüsselis. Kriisi on ministrite arvates võimendanud tsüklilisuse vastaste puhvrite ja paindlikkuse puudumine raamatupidamispõhimõtetes.

Euroliidu rahandusministrid kiitsid heaks printsiibid, mille alusel Euroopa Komisjon esitab sügisel eelnõud pankade kapitalinõuete, raamatupidamisreeglite ja tasustamise turusituatsioonidele sobivamaks muutmiseks. Nende sammude eesmärgiks on piisavate kapitalipuhvrite hoidmine pankades, et tulla toime ka langustsükli survega. Raamatupidamisreeglite paindlikumaks muutmine peaks aitama vältida bilansside moonutusi.

Rahvusvahelisele raamatupidamisnõukogule (IASB) toonitati, et hiljemalt 2009. aasta lõpuks on vaja töötavaid lahendusi väärtuse kaotanud varade arvestuspõhimõtete osas.

"Eesti pangandus on finantskriisile hästi vastu pannud tänu sellele, et oleme kehtestanud Euroopa Liidu reeglitest rangemad kapitalinõuded. On tervitatav, kui tegeletakse kapitalipuhvrite suurendamise ja paindlikumaks muutmisega kogu liidus. Kindlasti ei tohiks aga kehtivaid nõudeid lõdvendada," kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi kolleegidele nõukogus väljendatud sõnumit ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Valitsuse proovivad taastada stabiilsust pangandussektoris, kriisist tulenevad laenukahjud ulatuvad üle maailma 1,5 triljoni dollarini. Ministrid palusid Euroopa Komisjonil ette valmistada ettepanekud, et julgustada laenajaid kõrvale panema rohkem kapitali majanduskasvu ajal, kirjutas Bloomberg.

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles, et ministritel oli täna põhjalik arutelu, kus rõhutati järgmise kriisi vältimise vajadust. Pangad peavad keskenduma pikaajalisele kasumlikkusele mitte lühiajalisele riskidevõtmisele tasu nimel, ütles Borg pressikonverentsil.

Pärast Ecofin-nõukogu toimus Euroopa Liidu rahandusministrite iga-aastane kohtumine Vahemeremaade kolleegidega, kus põhirõhk oli majandus- ja rahanduspoliitikate koordineerimisel regioonis.

Rahandusministrid kiitsid heaks ka soovitused Lätile, Leedule, Poolale, Ungarile, Maltale ja Rumeeniale ülemäärase eelarvedefitsiidi alandamise kohta, panid paika prioriteedid järgmise poolaasta tegevuskavas ning arutasid septembris toimuva G20 tippkohtumise sõnumeid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. July 2009, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing