Rootsi pangad ostavad Läti üksuse võlad välja

07. juuli 2009, 16:19

Balti regiooni suurimad laenajad Rootsi
pangad võivad ohustada Lätile antava laenu efektiivsust, sest nad kavatsevad
muuta oma Läti üksuste rahastamist, seisab Euroopa Komisjoni salajases
dokumendis.

"On märke, et Rootsi tütarettevõtted võivad tagasi maksta laene oma emaettevõttele, tekitades sellega märkimisväärse eurode väljavoolu. Programmi edukas elluviimine võib sattuda ohtu, kui eurode likviidsus viiakse riigist välja," seisab Bloombergi käes olevas konfidentsiaalses dokumendi visandis.

Läti vajab, et Rootsi pangad Baltimaades suurendaksid laenamist ja aitaksid ära hoida sügavamat majanduslangust kui valitsuse poolt prognoositud 18% selleks aastaks. Kui pankadel on ebapiisavalt varusid laenamiseks, siis võib 7,5 miljardi euro suurune laen euroliidult, IMFilt ja Rootsi valitsuselt olla mitteküllaldane riigi majanduslangusest väljaviimiseks.

Grupi rahandusministrite, Euroopa Keskpanga ja Euroopa komisjoni poolt ettevalmistaud dokument ütleb, et nõuded laenud tagasi maksta on vasturääkivad Rootsi pankade eelnevatele lubadustele kohalikke pangaüksusi refinantseerida.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis kohtus 25. juunil Swedbanki nõukogu esimehe Carl Eric Staalbergiga ning palus suurendada laenamist ettevõtetele ja majapidamistele. "Majanduslangus Baltimaades loomulikult mõjutab meid," ütles Staalberg eelmisel kuul ning lisas, et pank saab majanduslangusega hakkama ning neil on plaanis jätkata äri Baltimaades.

Euroliidu rahandusministritele ja ametnikele suunatud dokumendis ei olnud Rootsi panku nimetatud nimeliselt.

Baltimaade suuruselt teise laenaja SEB esindaja Odd Eiken ütles, et otsus kõlab nagu puhas spekulatsioon. Swedbanki esindaja lubas, et panga kommentaar tuleb hiljem.

Nordea esindaja Anders Edlund kinnitas, et Nordea AB seisab endiselt Läti üksuse taga ja kavatseb finantseerida edasi Läti üksust.

Esimeses kvartalis suurenesid Läti pankade kohustused välismaiste raha- ja finantsinstitutsioonide ees 832 miljoni lati võtta. Eelmisel kuul võttis Läti parlament vastu eelarvekärped, et kindlustada rahvusvahelise raha sissevool ning aidata riigil vältida pankrotti. Kokkulepe leevendas hirmu, et Läti peab oma raha devalveerima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. July 2009, 12:53
Otsi:

Ava täpsem otsing