Toit ja kütus vedasid juulis tarbijahinnad alla

07. august 2009, 09:12

Tarbijahinnaindeks langes 2009. aasta
juulis võrreldes eelmise aasta juuliga 0,7%, indeksit mõjutasid kõige enam
ligi 20% odavnenud kütus ja üle 5% odavnenud toit, teatab statistikaamet.

Võrreldes juuniga tõusus tarbijahinnaindeks 0,9%.

Võrreldes eelmise aasta sama kuuga langes tarbijahinnaindeks kolmandat kuud järjest. Juulis olid kaubad eelmise aasta juuliga võrreldes 2,7% odavamad ja teenused 2,9% kallimad. Samas olid toidukaubad 0,4% ja tööstuskaubad 4,5% odavamad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuliga võrreldes tõusnud 3,8% ja mittereguleeritavad hinnad langenud 2,1%.

Eelmise aasta juuliga võrreldes mõjutasid indeksit enim 19,8% odavnenud mootorikütus, 5,1% odavnenud toit ning kokku 13% kallinenud alkohoolsed joogid ja tubakatooted. Toidu hinnalanguse mõjust üle poole andsid 14,4% odavnenud piim ja piimatooted.

Juuli tarbijahinnaindeksit mõjutas kindlasti ka käibemaksumäära tõstmine 18%-st 20%-ni, millega kaasnes laialdane hindade korrigeerimine enamikus kaubagruppides. Käibemaksumuutusi arvestamata mõjutasid tarbijahinnaindeksit eelmise kuuga võrreldes enim rõivaste ja jalatsite soodusmüügid ning soojusenergia hinnatõus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. August 2009, 13:13
Otsi:

Ava täpsem otsing