Ministeerium: hinnatõus jäi maksutõusudele alla

07. august 2009, 13:13

Juulikuu hinnaarenguid mõjutas peamiselt
kaudsete maksude tõstmine, tegelik kaupade ja teenuste kallinemine osutus
tagasihoidlikumaks kui maksumäära tõusuga kaasneda võinud 1,7 protsenti, tõdes
rahandusministeerium.

Nõrgast majandusolukorrast tulenevalt ei pidanud osa ettevõtteid otstarbekaks hindu tõsta ning selle asemel vähendati hinnalisa. Rahandusministeerium peab ka tõenäoliseks, et osas kaubagruppides korrigeeritakse hindu mõningase viitajaga.

Kütuse aktsiisimäärade tõusu summutas ajutine naftahindade langus, mistõttu kütuste hinnad juulis olulisel määral ei muutunud. Maagaasi aktsiisimäära tõstmine kergitas mõnevõrra gaasi ja kaugkütte hindu.

Toiduainete hinnad tõusid juuniga võrreldes 1,3 protsenti. Pea poole sellest moodustas aiasaaduste kallinemine värskete viljade müügiletuleku tõttu. Teise olulise kaubagrupi eluaseme hinnad tõusid kuuga 2 protsenti. Hinnatõusu taga olid samuti maksumuudatused. Suurem mõju tarbijahinna indeksile oli eluaseme kaubagrupis soojuse kallinemisel. Hinnalangust (-3,1 protsenti) võis juulis täheldada riietuse ja jalatsite hooajaliste allahindluste tõttu.

Aasta teisel poolel peaks tarbijahindu mõjutama toiduainete odavnemine ning kütuste ja soojuse järk-järguline kallinemine. Viimase arengu toob kaasa vedelkütuste maailmaturuhindade tõus. Kokkuvõttes tarbijahindade langus süveneb ning languse põhi saabub IV kvartalis.

Statistikaameti andmetel langesid tarbijahinnad eelmise aasta juuliga võrreldes 0,7 protsenti ning juuniga võrreldes tõusid 0,9 protsenti. Euroala tarbijahindade aastane langus ulatus juulis 0,6 protsendini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. August 2009, 13:13
Otsi:

Ava täpsem otsing