Soome maksureformi komisjon: unustage ühtlane tulumaks!

08. september 2009, 11:37

Soome rahandusministri Jyrki Kataineni
korraldusel moodustatud maksureformi komisjon on sel nädalal jälle katet
kergitanud, mis suunas mõtted liiguvad – erandeid ja soodustusi vähemaks,
tarbimismaksud kõrgemaks ning astmeline tulumaks peaks jääma, need on mõned
pidepunktid.

Tänane Helsingin Sanomat tõstab komisjoni ettepanekutest esile võimalikult laia maksubaasi kehtestamist, mis tähendaks omakorda olulist harvendamist maksusoodustuste hulgas, millest valitsuse jääb aastas saamata ca 10 miljardit eurot.

Nii võib edaspidi maksu alla minna näiteks eluaseme müügist saadud tulu ning kaduda soodustused eluasemelaenu intressidelt. Samuti võivad kaduda maksusoodustused koju koristaja palkamiselt või kodustelt remonditöödelt, kirjutab leht.

Päris kõiki soodustusi komisjon siiski välja ei praagi. Eluase jääb soomlastele tõenäoliselt ka edaspidi maksuvabaks.

Maksubaasi laiendamine võimaldab omakorda maksu määra madalamal hoida.

Veel on komisjoni ettepanek tõsta eelkõige tarbimismakse, mille hulka kuuluvad näiteks käibemaks, alkoholiaktsiis, automaks, prügimaks ja koeramaks. Et aga tarbimismaksude tõstmine süvendab vahet inimeste sissetulekute vahel, tuleb seda arvestadatulude maksustamisel . Nii ei soovita komisjon Soomes astmelisest tulumaksust loobuda.

Kauppalehti lisab täienduseks, et ettevõtete maksustamise osas Soomel suurt manööverdamisruumi ei ole. Komisjoni asejuhi professor Heikki Niskakangase sõnul võib Soome kas säilitada ettevõtte tulumaksu tänasel 26% tasemel või alandada seda ühe protsendipunkti võrra 25%le.

Kapitalitulu maksustamisel on aga Soomel käed palju vabamad – näiteks dividendide maksustamisel otsib komisjon praegu lahendusi, et dividenditulu ja palgatulu maksustamise vahel ei oleks enam suuri kääre.

Maksude tõstmisest pole pääsu. Majanduskriisi järel on Soome avaliku sektori võlakoorem kasvanud ning suuremaid kulutusi nõuab ka elanikkonna vananemine. Samas tuleb jälgida, et kavandatavad maksureformid soosiksid töö tegemist ja ettevõtlust ega õõnestaks Soome rahvusvahelist konkurentsivõimet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2009, 13:21
Otsi:

Ava täpsem otsing