Kärajad: euro on Eesti majanduse elukindlustus

Kaisa Tahlfeld 12. oktoober 2009, 00:00

Välisinvestorite devalveerimise hirmu me ilma eurota maha võtta ei saa, ütles kärajatel Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esimees Toomas Luman.

Lähiriike Skandinaaviast ja Saksamaad näiteks pole võimalik Eestisse ilma eurota investeerima meelitada. Kuid samas ei tohiks Lumani sõnul unustada seda, et euro on vaid vahend, mitte eesmärk omaette.

Kuigi euro toob endise hansapankuri Indrek Neivelti sõnul meile välisinvestorite usalduse, siis pimesi euro poole vaatamine on tema sõnul riskantne. "Mina olen eurot toetanud kümme aastat, kuid viie aasta pärast pole meil vahet, kas eelarvepuudujääk oli 3 või 5 protsenti. Oluline on see, et meil poleks palju töötuid ja neid, kes siit ära lähevad," märkis Neivelt.

President Ilves ütles ürituse avakõnes, et olukorras, kus piltlikult öeldes lülitati täiskiirusel sõitvale autole sisse tagasikäik, ei ole küsimus enam õigetes manöövrites või sõiduvõtetes. "Küsimus on eluga pääsemises," sõnas ta.

"Peame juba praegu mõtestama ja sõnastama need printsiibid, millele hakkab tuginema meie eelarve- ja majanduspoliitika pärast kriisi," rääkis president. "Ka siis, kui oleme jõudnud ühe vahefinišini ehk euroni. Olgem enda vastu ausad ja valitsuse suhtes äärmiselt nõudlikud: praegu on euro meie majandusele ainus ja parim elukindlustus, mida on maailma turgudelt võimalik soetada," lisas ta.

Neivelti sõnul aitab usaldust suurendada usk sellesse, et tehtav end ka ära tasub. "Haavad tuleb ära lakkuda, selleni läheb veel aasta või kaks aega, kui inimesed muutuksid optimistlikumaks. Kusagil peab rohelisem tuli ka paistma hakkama, alles siis võime rääkida tööhõive suurenemisest ja usalduse kasvamisest. Kui maailmast hakkavad paremad signaalid tulema, siis hakkab ka siin parem," märkis Neivelt.

Lumani sõnul on praegu suurim probleem kasvav tööpuudus. "Häid valikuid meil enam pole, nüüd on tuleb valida halbade valikute hulgast," märkis ettevõtja ja lisas, et tunneb meie ühiskonnas puudust avatud ja argumenteeritud diskussioonidest.

Neivelti sõnul pole kriis veel lõppu näinud, kuigi jalad on põhjas käinud. "Kriisi tulemus on see, et SKP lendab põhja," lausus ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing