Inspektsioon: asutuste kontaktteave vajab ühtlustamist

13. oktoober 2009, 10:43

Andmekaitse inspektsioon koostas riigi ja
omavalitsuse asutustele juhise, kuidas avaldada võrgulehtedel kontaktteavet
korrektselt ja kasutajasõbralikult.

Kontaktteave on asutuste võrgulehtede enimkülastatav osa. Sealt peab külastaja leidma vajaliku info asutuse ja selle töötajaga kontakteerumiseks. Samuti peab inimesele olema selgelt arusaadav, millega asutus, selle üksus või ametnik tegeleb.

Inspektsioon soovitab kasutada ühe-kliki-reeglit, mis tähendab, et võrgulehe külastajal peab kontaktteave jääma ühe kliki kaugusele. Samuti soovitab inspektsioon esitada kontaktteave kokku lõimitult. See tähendab, et osakonna nimel klikkides avaneb osakonna põhimäärus, ametikohal klikkides ametijuhend, ametniku nimel klikkides haridusandmed jne.

Võrgulehel tuleb avaldada ka asutuse vastuvõtukorraldus (millal ja kuidas külastajaid kohapeal vastu võetakse) ning lingid seotud asutuste kontaktteabele. Kui osakonna nimest ja ametniku ametinimetusest ei selgu tema vastutusala, on soovitav lisada see sulgudes nimetuse järele.

„Avaliku teabe seaduse järelevalveasutusena peame nentima, et seaduse ühetaolise ja kasutajasõbraliku täitmisega on probleeme,“ selgitas AKI peadirektor Viljar Peep. „Sellest tulenevalt on inspektsioon oma poliitikat muutnud ning läinud kaebustepõhiselt reageerimiselt üle ennetavale järelevalvetegevusele.“

Augustis-septembris viis inspektsioon läbi riigi keskasutuste kontaktteabe võrdleva seire. Aasta lõpul toimub kohalike omavalitsuste kontaktteabe seire.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. October 2009, 10:43
Otsi:

Ava täpsem otsing