Eesti väikepangad said kvartaliga miljardikroonise kahjumi

23. oktoober 2009, 12:42

Eesti Panga statistika alusel teenisid
Eestis tegutsevad kommertspangad III kvartalis kokkuvõttes 1,9 miljardi kroonise
kahjumi. Äripäeva arvutuse kohaselt langeb sellest väiksemate pankade õlule
tervelt miljard.

Kuna kaks turuliidrit Swedbank ja SEB teenisid kvartaliga vastavalt 323 ja 589 miljoni kroonise kahjumi ning tarbimislaenudele keskendunud Bigbank koguni 38 miljonit krooni kasumit, pidi ülejäänud Eestis tegutsevate pankade kogukahjum ulatuma kvartalis ligi miljardi kroonini.

Äripäeva andmeil teenisid Eestis registreeritud pangad sellest 1,9 miljardi kroonisest kahjumist 1,787 miljardit krooni ja välisriikide krediidiasutuste filiaalid kõigest 112 miljonit krooni.

Eestis tegutsevate pankade kahjum oli kolmandas kvartalis vaid paari miljoni krooni võrra suurem eelmise kvartali kahjumist, teatas Eesti Pank.

Pankade negatiivseid tulemusi mõjutas eelkõige 2,5 miljardi kroonini ulatunud eraldised võimalike laenukahjumite katteks. Arvestuslikult suurem allahindluste tase kolmandas kvartalis oli põhjustatud emapangas tehtud allahindluste kajastamisest tütarpanga bilansis. Arvestamata laenude suhtes tehtud allahindluseid, teenisid pangad ligi 600 miljonit krooni puhaskasumit.

Pankade suutlikkus võimalike laenukahjumitega toime tulla on püsinud hea. Pankade keskmine kapitali adekvaatsus alanes septembris tehtud suurte allahindluste tõttu 21,8 protsendilt 21,4 protsendile.

Pankade seas madalaim näitaja oli 14 protsenti, mis märgib siiski piisavat tugevusvaru 10protsendilise miinimumnõude juures.

Eesti Pank aga leiab, et põhiprobleem, miks Äripäeva kasutatud arvutusloogika ei päde, on selles, et Eesti Panga andmed sisaldavad üksnes panganduse tulemusi. "Samas on pankade avaldavates näitajates sees ka muude Eesti äriüksuste tulemused nagu liising ja pensionifondid. Seega on need arvud erinevad ja neid ei saa omavahel võrrelda," sõnas panga pressiesindaja Viljar Rääsk.

"Meie üksikute pankade tulemusi kommenteerida ei saa, kuid võime öelde, et grupeeritult jagunes kolmanda kvartali puhaskahjum 1,9 miljardit krooni selliselt, et välismaiste pankade tütarpangad said 1045 miljonit krooni kahjumit ja välismaiste pankade filiaalid 870 miljonit kahjumit. Samas teenisid kodumaised pangad 15 miljonit krooni kasumit," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. October 2009, 10:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing