Esimene välismaale tööle mineku põhjus on raha

Virge Haavasalu 10. november 2009, 00:00

45aastane õpetaja haridusega, kolmel kohal rabelev Rita läheb Soome koristajana leiba teenima, et suuta buumi ajal võetud laenud tagasi maksta ja ennast ning pere ära toita.

"Ma olen juba ammu mõelnud, et ma lähen. See viimane lüke on tingitud perekondlikest ja majanduslikest põhjustest," rääkis Rita, kes praegu töötab koolis, lasteaias ja ujumistreenerina. Kui ta mullu veel neljal kohal töötas, oli tema sissetulek umbes 20 000 krooni kuus.

"Aga ega mul elu ka ei olnud. See võib-olla oligi üks põhjus, miks lahutasime, kuna pereeluks ei olnud üldse aega," kirjeldas naine, kes nüüd üksi lapsi kasvatab.

Töö kohta ütleb Rita, et see on täitsa tavaline koristustöö. Koristaja saab Soomes tema sõnul poole rohkem palka, kui ta praegu saab, mis võimaldab tal maksta maksud ning ka ära elada.

Sverre Lasn, kelle endine amet oli kujundaja, töötas tänavu 2,5 kuud Soome pealinnas kokana. Soome viis teda pigem soov tundma õppida keelt ja ühiskonda. See, et ta eestlastest ametivendadest kuni neli korda kõrgemat palka sai, oli boonus. "Oo jaa, õigused on töötegijatel Soomes hästi kaitstud," kiitis Lasn.

"Mina soovitan soojalt Soomes elada ja töötada, isegi need paar kuud muutsid mu vaateid ja suhtumist Soome ühiskonda ja inimestesse üsna palju," nägi ta asja positiivsest küljest. "Laevas edasi-tagasi veeravad purjus turistid on vaid murdosa Soome ühiskonnast, aga kahjuks kõige nähtavam osa eestlaste jaoks."

Lasn tuli Soomest ära, kui tööleping läbi sai. "Pakuti ka pikemat lepingut, aga need oleks mu puhkuse- ja kirjutamisplaane segama hakanud," põhjendas ta, lisades, et ega ta ka hästi ette ei kujuta, et kauem Eestist ära oleks.

"Majanduslik olukord on peamine põhjus," kinnitas Euroopa Komisjoni loodud töövahenduse võrgustikorganisatsiooni EURES Eesti spetsialist Ksenia Listopad, mis viib praegu inimesed Eestist. "Laenud on vaja tagasi maksta."

Listopadi sõnul on endiselt populaarseim tööle suundumise riik Soome, kuna see on meile kõige lähedam ja palk on kõrgem. Teine riik, kuhu palju Eestist minnakse just keele tõttu, on Suurbritannia.

Eelistatud on veel Norra ja Rootsi.

Kui varem oli välismaale tööle suunduja ilma erihariduse ja keeleoskuseta ning pigem noorem inimene, siis nüüd pöörduvad EURESe spetsialistide poole ennekõike haritumad inimesed, nagu meditsiinitöötajad ja insenerid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing