• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Esimene välismaale tööle mineku põhjus on raha

  45aastane õpetaja haridusega, kolmel kohal rabelev Rita läheb Soome koristajana leiba teenima, et suuta buumi ajal võetud laenud tagasi maksta ja ennast ning pere ära toita.
  "Ma olen juba ammu mõelnud, et ma lähen. See viimane lüke on tingitud perekondlikest ja majanduslikest põhjustest," rääkis Rita, kes praegu töötab koolis, lasteaias ja ujumistreenerina. Kui ta mullu veel neljal kohal töötas, oli tema sissetulek umbes 20 000 krooni kuus.
  "Aga ega mul elu ka ei olnud. See võib-olla oligi üks põhjus, miks lahutasime, kuna pereeluks ei olnud üldse aega," kirjeldas naine, kes nüüd üksi lapsi kasvatab.
  Töö kohta ütleb Rita, et see on täitsa tavaline koristustöö. Koristaja saab Soomes tema sõnul poole rohkem palka, kui ta praegu saab, mis võimaldab tal maksta maksud ning ka ära elada.
  Sverre Lasn, kelle endine amet oli kujundaja, töötas tänavu 2,5 kuud Soome pealinnas kokana. Soome viis teda pigem soov tundma õppida keelt ja ühiskonda. See, et ta eestlastest ametivendadest kuni neli korda kõrgemat palka sai, oli boonus. "Oo jaa, õigused on töötegijatel Soomes hästi kaitstud," kiitis Lasn.
  "Mina soovitan soojalt Soomes elada ja töötada, isegi need paar kuud muutsid mu vaateid ja suhtumist Soome ühiskonda ja inimestesse üsna palju," nägi ta asja positiivsest küljest. "Laevas edasi-tagasi veeravad purjus turistid on vaid murdosa Soome ühiskonnast, aga kahjuks kõige nähtavam osa eestlaste jaoks."
  Lasn tuli Soomest ära, kui tööleping läbi sai. "Pakuti ka pikemat lepingut, aga need oleks mu puhkuse- ja kirjutamisplaane segama hakanud," põhjendas ta, lisades, et ega ta ka hästi ette ei kujuta, et kauem Eestist ära oleks.
  "Majanduslik olukord on peamine põhjus," kinnitas Euroopa Komisjoni loodud töövahenduse võrgustikorganisatsiooni EURES Eesti spetsialist Ksenia Listopad, mis viib praegu inimesed Eestist. "Laenud on vaja tagasi maksta."
  Listopadi sõnul on endiselt populaarseim tööle suundumise riik Soome, kuna see on meile kõige lähedam ja palk on kõrgem. Teine riik, kuhu palju Eestist minnakse just keele tõttu, on Suurbritannia.
  Eelistatud on veel Norra ja Rootsi.
  Kui varem oli välismaale tööle suunduja ilma erihariduse ja keeleoskuseta ning pigem noorem inimene, siis nüüd pöörduvad EURESe spetsialistide poole ennekõike haritumad inimesed, nagu meditsiinitöötajad ja insenerid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Riigikohus muutis kevadel vastutuse põhimõtteid kortermajade veetorude purunemisel
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.