1. detsember 2009 kell 21:00

Tallinn pistab käe tarbija taskusse

Linnapea Edgar Savisaare sõnul võidakse müügimaksust vabastada ravimid, lastekaubad ja enamik toidukaupadest. "Paari nädala pärast, kui eelnõu esitatakse volikogule, siis saab täpsema pildi," märkis ta.

"See on nii väike maksutõus viimaste aastate maksutõusude meres," ütles linnapea. "Sisuliselt tuleb sellest luksuskaupade maksu Tallinna variant," lisas Savisaar.

Kaupmeeste liidu juhatuse liikme, Tallinna Kaubamaja turundusdirektori Enn Pareli sõnul ei ole luksuskaupade maksuks nimetatud maks tegelikult luksuskaupade maks ja võib maksta kuni 1000 töökohata kaubandusettevõtetes.

"Ei välista, et see toob kaasa umbes 1000 töökoha kaotamise, mis linnale, kes püüab töökohti juurde luua, just kasuks ei tule," rääkis Parel ERRi uudistele.

Ettevõtja Oleg Grossi sõnul hakkavad müügimaksu kehtestamise tõttu Tallinnas kaupmehed hinda kergitama. Kuigi konkurents on kõva, pole ettevõtjatel võimalik omast taskust enam hinnatõusu kompenseerida, lisas ta.

"Paljud ettevõtjad on praegu nullkasumiga. Kust see üks protsent käibest võtta?! See on ikka väga räige," lausus Gross.

Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Kaldoja ütlusel on linnavalitsuse otsuse mõju sama, mis suvise käibemaksu tõusu puhul. "Peame Tallinnas hinnad üle vaatama," sõnas ta ning märkis, et kaubad kallinevad.

Maksumaksjate liit teatas eile, et seoses Eesti astumisega ELi ja käibemaksusüsteemi ühtlustumisega ei tohiks käibemaksu tõsta, kuid Eesti põhiseadus ja kohalike maksude seadus lubab kohalikel omavalitsustel seda siiski teha.

"Eesti peab maksude seadust muutma. Müügimaksu kui sellist kehtestada ei tohi, sest see piirab kaupade ja teenuste vaba liikumist ja seab Tallinnas tegutsevad ettevõtted halvemasse olukorda," selgitas liidu jurist Gaily Kuusik.

Tema hinnangul on maksutõus viimane asi, mida omavalitsused tegema peaksid, ja eelkõige tuleks kärpida kulusid. "Kui erasektor kärpis jõuliselt, siis riigisektor seda kärbet teinud ei ole. Samamoodi ei ole teinud seda ka kohalikud omavalitsused," lisas Kuusik.

Tallinna linnavalitsus saatis volikokku 2010. aasta eelarve, mis on võrreldes täpsustatud eelarvega 300 miljoni krooni võrra väiksem. Eelarve maht on seitse miljardit krooni.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on esmakordselt linnas loodud stabilisatsioonireserv mahus 105 miljonit krooni. "See suurendab linnaeelarve paindlikkust ja võimaldab leida katte nii tulude alalaekumise kui ka erakorraliste kulude puhul," ütles ta.

Savisaar märkis eile järgmise aasta eelarve tutvustamisel, et linna tulud on vähenenud 1,5 miljardi krooni võrra. "Tallinn on Eesti üks suuremaid tööandjaid ja muidugi suurendasid meie kulusid riigi tehtud käibemaksu tõus, aktsiiside tõus, haiguspäevade arvestuse ja töötukindlustusmaksu muudatused," ütles ta.

Savisaar sõnas, et linna eelarve on ehitatud üles riigiga võrreldes konservatiivsemal alusel. "Kui rahandusministeeriumi prognoos näeb ette tulumaksu eraldiste vähenemist 6,6 protsenti ja Eesti Panga prognoos on 8%, siis Tallinna finantsteenistuse arvestused näevad ette tulumaksueraldiste vähenemist 9,5%," sõnas ta.

Autor: Katariina Krjutshkova

Hetkel kuum