20. detsember 2009 kell 21:00

Kodulaenuvõtjatel kaob maksueelis

Ligi tunnistas, et see samm ei meeldi kindlasti valijale. "Pole mõistlik ega loogiline toetada kõige maksejõulisemaid kord aastas summaga, mis on umbes võrdne töötu abiraha või toimetulekutoetusega," selgitas Ligi.

"Säärane laenutoetus on petlik ja õhutab ülearu laenama, mis tõstab turuhinda ja võib isegi kinnisvara kättesaadavust vähendada," lisas minister. Ühest kinnisvaramulli kogemusest tuleks lõpuks õppust võtta, märkis ta.

Maksusoodustuse puudutab nii uusi laenuvõtjaid kui ka neid 100 000 leibkonda, kes on juba kodulaenu võtnud.

Lõplikke otsuseid pole eelnõu suhtes veel langetatud. Ligi ütlusel tuleks aga uutele laenuvõtjatele mõnekuulise etteteatamisega soodustus kaotada ja juba võetud laenudele kehtestada mõneaastane üleminekuaeg, mille jooksul soodustuse 50 000kroonine ülempiir alaneb nullini.

Tööandjate keskliidu volikogu esimehe Enn Veskimägi sõnul on soodustuse lõpetamine paratamatus. "Ma ei oska isegi öelda, kumb on rohkem vale otsus - kas see, et soodustused välja käidi või et nüüd hakatakse seda tagasi võtma," sõnas ta.

Veskimägi avaldas kahetsust, et poliitikud oma vigadest õppida ei suuda, vaid neid pigem kordavad. "Lihtne on teha populaarseid otsuseid, et sellega toetust võtta, aga majandus on tsükliline. Meil on mitu kriisi olnud, nüüd on see hetk, kus tuleb kuskilt kokku tõmmata," märkis ta.

Nõo lihatööstuse juhatuse liige Väino Illing kinnitas, et ta oleks väga pettunud ja solvunud, kui kodulaenu maksusoodustus kaob. Ta lisas, et etteteatamisajaga saavad küll inimesed paremini oma rahaasju planeerida, kuid selle võrra veel noorte elu kergemaks ei lähe.

"Eks noored inimesed on sellega arvestanud, kui kodulaenu võtsid. Niigi on raske aeg ja kui riik tõmbab ka veel koomale, siis pole siin midagi rõõmustavat," lausus Illing. See, et tõenäoliselt hakatakse ülempiiri kärpima järk-järgult, on tema hinnangul koera saba lõikamine jupikaupa - pole just oluliselt valutum ja lõpptulemus on ikka sama.

Danske panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur ütles juba novembris, et maksusoodustus on oma eesmärgi täitnud.

"Praegu on eelarve habras ja sellest seisukohast on õigustatud kodulaenu intresside tagasimaksmise lõpetamine," märkis ta.

Vanajuur lisas, et kodulaenu maksusoodustuse lõpetamine teeb pankadele laenuandmise lihtsamaks ja selgemaks. Tema hinnangul tulebki maksusoodustus lõpetada just praegu, kui intressid on madalad ja inimesed ei saa seetõttu nagunii suuri summasid maksuametilt tagasi.

SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel kinnitas toona, et maksusoodustuse järkjärguline ülempiiri langetamine ei tohiks kedagi jalust murda. Tema sõnul on olukord isegi ebaõiglane. "Kui inimene ostab oma raha eest kinnisvara, ei anna keegi talle raha tagasi. Omakapitalil peab ka hind olema," põhjendas Koppel.

Autor: Katariina Krjutshkova

Hetkel kuum