28. mai 2010 kell 19:46

USA SKP ei kasva loodetud kiirusega

Ühendriikide majandus näitas esimeses kvartalis oodatust tagasihoidlikumat minekut, muutudes haavatavamaks väliste mõjude nagu Euroopa võlakriisi ees.

USA Kaubandusministeerium teatas neljapäeval, et Ühendriikide sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas esimese kvartaliga aastases võrdluses 3 protsenti, mis on eelmine kuu prognoositud 3,2 protsendist mõnevõrra tagasihoidlikum number.

Ökonomistid ootasid riigi majanduskasvuks 3,4 protsenti, mis oleks Ühendriikidele märksa tugevama positsiooni andnud arvestades taas ärevaid aegu maailma finantsturgudel, vahendab Financial Times.

„Ajaloolisi standardeid arvestades on tegu väga tagasihoidliku taastumisega,“ ütles IHS Insight ökonomist Nigel Gault, kelle firma ennustab riigile kiiremat kasvu teises kvartalis, misjärel saabub üleüldine aeglustumine tänu hilinenud Euroopa mõjude kohalejõudmisele. „See taastumine tuleb pikk ja kurnav.“

Äsja avaldatud SKP raportis on enim murettekitav faktor ettevõtete investeerimise langus, mis kukkus eelmine kuu prognoositud 4,1 protsendilt 3,1 protsendini. Ettevõtete kulutamine on olnud senise taastumise üks võtmetegureid.

Samal ajal tuli korrektuure teha ka tarbijakulutustes. Esimese kvartaliga tõusis tarbijate kulutamine 3,5 protsenti, kuigi prognoositi 3,6. Ometi ei valmista tarbijate kulutuste vähenemine esimeses kvartalis palju muret, sest vähese kulutamise tingis enamasti hiline talv, mitte kestvuskaupade ja tarbekaupade vähene ostmine.

USA-s on endiselt suur probleem  tööpuudus. Töötuhüvitiste taotlejate arv on püsinud jonnakalt kõrgena 455 000 peal, kuigi tööandjad on hakanud tekitama uusi töökohti.

Ühendriikides on järjest kasvamas mure Euroopast tuleneva kriisi kohta, mis paljude hinnangul võib kogu maailma majandus pidurdada. Saint Louise Föderaalreservi panga president James Bullard seda ohtu ei näe: “Nii Ühendriikides kui kogu maailmas püsib majanduse taastumine graafikus.“

Mehe sõnul on mitmeid põhjuseid, miks ei saa tulla järgmist ülemaailmset langust otsa. Bullardi sõnul ei luba valitsused suurtel finantsinstitutsioonidel põhja minna. „Liiga-suur-et-ebaõnnestuda garantiid on paigas ning majanduse kokkutõmbe efektid on vähetõenäolised esinema,“ ütles Bullard.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum