13. juuli 2010 kell 17:35

Padar: heldimus ja rõõm tehtud tööst

Endisel rahandusministril Ivari Padaril tuli eurootsusest kuuldes peale heldimus tundes rõõmu ka tehtud tööst.

Intervjuu praeguse Europarlamendi liikmega pärast Ecofini nõukogu koosolekut Eesti eurotseremoonialt Euroopa Komisjoni majas.

Esimene emotsioon, nüüd kui teate, et euro on käes?

Kui minu assistent kõrvalt toast ütles, et uudis on üleval, siis käis väike jõnks ikka läbi.

Ega te siis ometi ei arvanud, et positiivset uudist ei ei tule?

Ei. Aga lihtsalt see, et alati kui punkt on pandud, et siis on hea ja kindel tunne.

Ma täna hommikul vaatasin oma vanu e-kirju arhiivist, mis puudutavad kärpeprotsessi, ja kerge heldimus tuli peale, et issand jumal kui palju on rabeldud. Aga noh, see on selline hea töörõõmu tunne, nagu kevadel ja suvel külvates, kui ühe vaoga on saadud jälle ühele poole.

Kas kahjutunnet ei ole, et rahandusminister on hetkel ikkagi Jürgen Ligi, kes au osaliselt ikkagi endale saab?

Me oleme Jürgeniga seda asja ajanud. Kui mina olin minister oli Jürgen rahanduskomisjoni esimees, nüüd on Jürgen minister ja mina olen selles Econ komisjonis, kes seda raportit ette valmistab. Me oleme mõlemad olnud protsessi juures ja nii see on. Oluline on see, et asi on korralikult ära tehtud ja tänu eelkõige sellele, et ühiskond on kärpeid ja kogu seda rasket teemat mõistusega võtnud. Eks me võime praegu kõrvalt vaadata, mis Lõuna-Euroopas toimub.

On jäänud kõlama, et eelarve tasakaalu ja ranget eelarve poliitikat peame edasi hoidma, nii et kulutama ei saa me ikkagi hakata?

Eks me peame kannatama. No kui me eeldame ja peame igati loogiliseks, et euro kasutuselevõtt annab stabiilsust kogu majandusele ja rohkem töökohti ja elavamat majandustõusu, siis küll ka eelarvesse rohkem raha tuleb. Eks eelarves ole kogu aeg vähe raha. Ja eks ikkagi tuleb jätkuvalt eelarvet üle vaadata, et mis on oluline ja mis väheoluline.

Autor: Raivo Sormunen, Anu Jõgi

Hetkel kuum