Anne Oja • 18. juuli 2010 kell 13:24

Suursoo: ladude optimeerimine tõi tööd juurde

Columbus IT Partneri juht Ivo Suursoo rääkis, et tugevad ettevõtted reageerisid majanduslangusele ja tellisid tarkvara kohendust, mis tõi majandustarkvara müüjale tööd juurde.

Järgneb Ivo Suursoo kommentaar mullustele arengutele ja tulevikuväljavaadetele.

Üldise kulude ja investeeringute koondamise rütmis sai arusaadavalt pihta ka majandustarkvara turg. Eestis läks 2009 aasta isegi hästi, turul kasvu ei olnud, aga Columbus IT hinnangul ei olnud ka langust. Meie kasutada olevad andmed lõunanaabrite Läti ja Leedu kohta ütlevad, et seal toimus langus vastavalt ca 20% ja 10%.

Meie Läti üksuse 15% käibelangust andis hoopistükis 3% suurema turuosa.

Suuremat langust Eestis ei toimunud eelkõige seetõttu, et majandustarkvara äri on oma olemuselt ettevõtlust toetav äri. Kui majanduslanguse ajal leivakombinaadid müüvad eraisikutele rohkem leiba ja vähem torti, sest sööma ju ikka peab, siis ettevõtete äris on majandustarkvara teenindajad võrreldavad äriettvõtete jaoks töötava pagaritöökojaga – äri tuleb kohendada ju ikka.

2009 tegelesime palju ladude optimiseerimise, tööjõu vähendamise, ettevõtete ühendamise ja muude sarnase efektiivsust tõstva tegevusega. Aga ei saa ka alahinnata seda, et mitmed Eesti ettevõtted ei vähendanud oma arengu investeeringuid – kasutasid seda aega, kui tööd on vähem, just sisemise arengu jaoks.

Kuna meie kliendibaasi moodustavad Eesti tugevad ettevõtted, tuleb sealt ka põhjus, miks ärimaht pigem kasvas – meie kliendid reageerisid aktiivselt majanduskeskkonna muutusele ja kajastasid neid muutusi ka oma infosüsteemides, kasutades selleks Columbus IT abi.

Avaliku sektori otsused mõjutavad meie sektorit oluliselt, Columbus IT käive avalikus sektoris 2009 aastal vähenes ca 20%.

Majandustarkvara turu arengud 2009 aastal olid eelkõige seotud turu konsolideerumisega. Microlinki ja Helmese tehing seda pilti ei muuda, kuna toimiv üksus vahetas vaid omanikku. Küll aga hindame keerukaks väikese üksusega teabemahuka äri efektiivset korraldamist – hindame, et Helmes peaks kas oluliselt meeskonda kasvatama või spetsialiseeruma kindlale niššile.

Columbus IT jaoks tähendas 2009 aasta Balti riikide äride konsolideerimist ühtse juhtimise alla Eestis. Rakendades Balti riikides ca 160 inimest näen võimalikuna katta kõik vajalikud ärivaldkonnad, kusjuures osa valdkondi katame Eestis näiteks Leedu kolleegide abiga ja vastupidi.

2010. aasta toob olulisel hulgal euroga seotud töid. Meie hinnangul ei ole pea pooled ettevõtjad teemat veel piisava hoolikusega ette valmistanud ega hinnata ka sellega kaasnevaid kulusid. Paljudele on siin tulemas ühekordseid ebameeldivaid üllatusi.

Hetkel kuum