Siim Sultson • 29. juuli 2010
Jaga lugu:

Valitsus soetab üle 100 uue bussi

"Pikka aega rääkisime sellest, et Eestil tuleks üle olevaid saasteühikuid müüa, kuid müügini ei jõutud. Nüüd on protsess käima läinud ja märksa kiiremas tempos, kui oskasime selle aasta eelarvet koostades kavandada. 1,5 miljardit krooni täiendavaid vahendeid riigieelarvesse on päris märkimisväärne summa," rääkis peaminister Andrus Ansip.

Heitkoguste müügist saadav raha vähendab riigieelarvest bussifirmadele makstavaid dotatsioone. "Bussid soetatakse hankega ja osa dotatsiooni makstakse siis sisuliselt uutele bussidele," lausus Ansip.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi lisas, et riik rendib soetatavad bussid liinioperaatoritele.

Just Valga maakonnas kohalike liinide riigihanke võitnud ATKO Grupi suuromanik Arvo Sarapuu loodab valitsuse heitmetest bussirahastamise otsusest arukat lahendust.

"Uudis on hea, uudis on mõistlik. Nüüd on küsimus, kui mõistlikke busse ostetakse," kostis Sarapuu. Ühistranspordi seaduse järgi on tellija poolt bussid, st nüüd on riigi valida, kellega bussiostuks nõu pidada.

"Kui riik suudab seniste suurte ja kolakate busside asemele tuua maakonnaliinidele ökonoomsed, paraja suurusega ja mugavad bussid, siis on tänane (eilne - toim) valitsuse otsus väga hea otsus. Efektiivne transport on praegu maakonnas number üks teema," lisas ta.

Maanteeameti korraldatava riigihanke tulemusena soetatavad bussid võetakse kasutusele maakonnaliinide ja linnalähiliinide teenindamiseks. Eeldatavalt on antud vahendite eest võimalik soetada ligikaudu 110 bussi ning need võetakse kasutusele tuleval aastal.

Jaapani pangaga sõlmitud tehingu tulemusel saadav raha suunatakse riigiasutuste hoonete energiasäästlikkust tõstvatesse investeeringutesse. Kokku renoveeritakse 11 objekti, millest kolm kuuluvad haridus- ja teadusministeeriumi, kuus siseministeeriumi ja kaks sotsiaalministeeriumi valitsemisalasse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum