Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Politsei lõpetas Raha24 skeemi

  Rahapesu andmebüoo keelas kiirlaenuandja Raha24-l oma uute klientide ID-kaardiga tuvastamise, mispeale viimane kohtusse pöördus.

  Augusti lõpus kirjutas Äripäev kiirlaenuandja Raha24 ning Tuvastaja OÜ loodud klientide tuvastamiskeemist, kus uus laenuklient saab end laenuandjale identifitseerida internetis ID-kaardi abil ilma esimesega kohtumata. Kuigi rahapesu ja terrorismi tõkestamise seadus (RTRTS) nõuaks justkui näost näkku tuvastamist, võimaldab seaduse sõnastus ka tõlgendust, et laenuvõtja võib volitada end tuvastama oma esindaja. Selleks said Raha24 kliendid määrata ID-kaardi abil Tuvastaja OÜ.
  Ettekirjutus laenukontorile
  Rahapesu andmebüroo, kes oli sellise tuvastamisviisi osas algatanud juunis järelvalvemenetluse, tegi Äripäeva artikli ilmumisega samal päeval Raha24-le ettekirjutuse. Sellega kohustati laenuandjat kliendi isikusamasust tuvastama vastavalt RTRTS-ile.
  Raha24 on peatanud ID-kaardiga tuvastamise, kuid kaebas ettekirjutuse kohtusse. Kohtult küsiti ka õiguskaitset, st et kohtuasja kestmise ajal võiks kliente ID-kaardiga edasi tuvastada. Kohus aga seda ei andnud, põhjendades otsust avaliku huviga, "milleks on vajadus tagada riikliku rahapesu tõkestamise süsteemi toimimine".
  Raha24 juht Ott Kriguli hinnangul kandis rahapesu andmebüroo ettekirjutus kiirustamise märke ning kohtusse pöörduti seetõttu, et ettekirjutuses ei ole selgesõnaliselt põhjendatud, miks ID-kaardiga tuvastamine tuleb lõpetada ning miks Tuvastaja OÜ kliendi esindajaks volitamise vorm rahapesu andmebüroo arvates lubatud ei ole. "Näiteks ei selgunud ettekirjutusest üheselt, millise RTRTSi sätte vastu ja millise tegevusega täpselt Raha24 OÜ oli eksinud."
  Ta lisas, et sisuliselt kohustati Raha24 täitma mittetäidetavat ettekirjutust ning selle mittetäimise korral majandustegevust lõpetama. "Seda olukorras, kus rahapesu andmebürool puudub õigus ja pädevus ettevõtja majandustegevust peatada või lõpetada, vaid on õigus peatada üksikute tehingute tegemist," ütles Krigul.
  Praegu jätkab Raha24 uute klientide tuvastamist postkontorites, mida tehti ka varem. "ID-kaardiga tuvastajate seast meil püsikliente veel ei ole tekkinud, aga need, kes uue laenutaotlusega tuleksid, peaksime nüüd saatma postkontorist läbi," ütles Krigul.
  Laenuandja hämmingus
  Samas hämmastas Krigulit see, et ettekirjutuse järgi tuleb Raha24-l tuvastada uuesti ka need kliendid, kes on ID-kaardi abil tuvastatud juba enne ettekirjutuse tegemist.Krigul lisas, et talle jääb ikkagi arusaamatuks, kuidas nende käivitatud tuvastamise viis võiks aidata kaasa rahapesule. "Olen endiselt veendunud, et ID-kaart on mugavam, aga ka turvalisem näost näkku tuvastamisest."
  Rahapesu skeeme ei levitata
  Rahapesu andmebüroo vastas Äripäevale, et ettekirjutuse sisu oli selles, et Raha24 ei ole ärisuhte loomisel klientide isikusamasust tuvastanud vastavalt RTRTSile ja ärisuhte loomisel ei ole klientidega kohtutud näost näkku.
  Küsimusele, kuidas võiks ID-kaardiga kiirlaenukliendi tuvastamine aidata kaasa rahapesule, vastas büroo järgmiselt: "Rahapesu tõkestamise üks põhilisi alustalasid on "tunne oma klienti" põhimõtte järgimine. Raha24 ei saa seda kahjuks alati täita, kuna ta ei tuvasta oma kõiki kliente "näost näkku". Rahapesu andmebüroo selgitab alati järelevalve toimingute käigus ettevõtte juhtkonnale rahapesu olemust, selle tõkestamise meetodeid ja riske vastavalt ettevõtte tegevusalale. Antud juhul ei pea rahapesu andmebüroo mõistlikuks nimetatud rahapesu skeemide avalikku levitamist."
  Büroo ütles, et majandusministeerium võib ettevõtte registreeringu majandustegevuse registrist kustutada rahapesu andmebüroo põhjendatud taotluse alusel, kui teenusepakkuja on olulisel määral või korduvalt rikkunud RTRTSis sätestatud kohustusi. Rahapesu andmebüroole teadaolevalt järgib Raha24 praegu nende ettekirjutust.
  Autor: Kadri Bank, Silvia Kruusmaa
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Vootele Päi: Eesti väike seitsmik võib olla Brüsselis suur kaalukeel
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Wise’i tulemuste järel hakkas aktsia odavnema
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommik: Tallinna uus linnapea, nõrkushoos euro, küberpätid ja väikettevõtja läbimurre maailma
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.