Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rikas turg on lähedal

  Intervjuu investeerimispankur Joakim Heleniusega.
  Miks Balti Tiigrid surid?
  Aastate 2005-2007 Eesti majanduskasv ei jäänud kestma, kuna seda vedas massiline sisetarbimine, mida toitsid pangalaenud. Eksport aga ei kasvanud nii kiiresti kui kodumaine majandus. Balti Tiigril oli väga tõsine haigus, mis ta lõpuks tappis. Seda viirust võiks kutsuda mõõdutundetuks sisetarbimiseks.
  Mis on praegu saanud sellest Balti Tiigrist?
  See tiiger, mis on elus, on nüüd Põhja Tiiger. Ma usun, et Eesti tulevik on osa Põhja regioonist ja Skandinaaviast. Kuid Eesti tõeline võimalus on olla radikaalne vabaturg Põhja regioonis: madalad maksud, minimaalne riigi sekkumine majandusse, erasektor hoolitseb majanduse eest ja riik tugeva reguleerijana seisab selle eest, et vigu, mida tehti mõned aastad tagasi, enam ei korrata.
  Millise suuna peaks Eesti valima?
  Eesti mudel on väga sarnane Hongkongi omaga, mida on saatnud suur edu. Selline mudel riigis, mis asub Skandinaavia külje all, on osa Skandinaavia ajaloost, kultuurist - ma usun, et see võib imet korda saata, sest Skandinaavia heaolumudelis on hakatud kahtlema. Eesti ei tohiks hakata kopeerima seda, mida Skandinaavias juba muudetakse.
  Kui raske on Skandinaavias Eestit müüa?
  Skandinaavlased teavad Eestist väga vähe, kuid nad on valmis kuulama. Eestil on vaja rohkem inimesi, rohkem eestlasi ja skandinaavlasi, kes siin töötavad ja saavad riigist aru, kes müüksid Eestit Skandinaavias agressiivselt. See maailm, kus me elame - siin keerleb kõik müügi ümber.
  Miks eestlased on viletsad müüjad?
  Minu arvates tunnevad eestlased ennast Eestis liiga mugavalt. Minevikus üritati investeerida Ukrainasse, Venemaale, Lätti ja Leetu - nad kaotasid raha ning reaktsioon on olnud selline, et unustame selle ära ning keskendume Eestile. Kuid see pole õige vastus - õige vastus on see, et tuleb õppida, miks varasemad investeeringud läksid viltu, ja mitte alla anda. Kuid võib-olla on teine suur õppetund see, et meie kõrval asuvad tõeliselt rikkad riigid ning miks Eesti ettevõtted ei ole aktiivsemad ega ürita oma tooteid ja teenuseid maailma ühel rikkamal turul Skandinaavias müüa. Minu arvates siinsed ettevõtjad arvavad, et nad pole valmis - võib-olla nende tooted ja teenused pole Skandinaavia turu jaoks piisavalt head. See on vale. Eesti ettevõtted, eriti pärast neid muutusi, mida tingis kriis, on väga-väga kuluefektiivsed. Nüüd on neil võimalus Skandinaaviasse müüma minna, see lihtsalt nõuab usku enda võimekusse seda teha.
  Soome ja Rootsi on juba ühed suuremad eksporditurud, on seal veel ruumi?
  Skandinaavias on Eesti ekspordile massiivselt ruumi. Kui vaadata Soome, Rootsi impordistatistikat, on Eesti osa seal väga väike.
  Kui oleksite alustav Eesti ettevõtja, millise valdkonna kasuks otsustaksite?
  Kui ma alustaksin ettevõtluses praegu, siis selleks on võimalusi mitmes sektoris, kuid ma alustaksin kindlasti tootmisega. Näiteks Eesti põllumajandussektorist võiks saada suur Skandinaavia varustaja, kuna see sektor on siin kuluefektiivsem. Farmid on tavaliselt palju suuremad, maa kvaliteet on parem kui näiteks Soomes, piima tootmine võib olla efektiivsem.
  Nii igavalt ja vanamoeliselt kui see ka ei kõla, otsiksin võimalusi puidutootmises, kuna puiduga seotud tootmine pakub suurt potentsiaali rohelisemaks muutuvas maailmas.
  Taavi Kotka, Webmedia juht
  Viimase kümne aasta jooksul on olnud väga edukaid näiteid Skandinaaviasse eksportimisel, samas aga enamik, kes iseseisvalt üritasid, said kohe vastu näppe või said matsu koos masuga. Meil ei ole rahvusvahelise müügi kogemust ja lähiturgudel esimeste õppetundide saamine oli loomulik.
  Enn Veskimägi, Standardi juht
  Eesti ettevõtjad on aastate jooksul läinud kergema vastupanu teed. Skandinaavia ettevõtjad on tulnud ja toonud meile tellimusi, seega pole me ise pidanud tootearenduse ega turundusega tegelema.
  Oleg Gross, OG Elektra omanik
  Skandinaavia turgudel on oma brändid, oma lepingud ja samal ajal ka garanteeritud mahud. Meie jääme oma väikeste tootmismahtudega ikkagi niivõrd marginaalseks. Eks seal on ikka hea, kus meid ei ole!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.