Siim Sultson • 21. oktoober 2010
Jaga lugu:

Rakveres näeb üliõpilasdisaini

Peatselt diplomeerituna tegutsema asuvate värskete disainerite etteaste kannab nimetust "Ü-Di 1". Ühelt poolt kannab tähe- ja numbrikombinatsioon endas jätkuvusele panustavat sõnumit "üliõpilasdisain nr 1". Samas sisaldub nimetuses viide ka üdile - elusa loome algusele, organismi tugistruktuuri, luustiku ja vereloome keskusele, ennast taastootva tuumikule.

Rakvere Linnagaleriis on näha töid nii kahe- kui kolmemõõtmelistena instituudi kolme õppesuuna 27 üliõpilaselt, keda juhendasid 12 õppejõudu.

Näitusel esindatud valik hõlmab instituudi loomingut nelja-aastasest perioodist. Väljapanekul saab tutvuda sisekujunduslike lahendustega lihtelukondlikest kuni Eesti tingimustesse kavandatud rooma saunani välja. Graafiline disain pakub ideid koketsetest nappideni, rõivadisain retrohõngulisest riietusest paberil ja tegelikkuses kuni uuenduslike ideevisanditeni.

Samas aga on Disaini õppesuund Mainori Kõrgkoolis noorim - tegevust alustatigi alles nelja aasta eest ehk siis 2006. aastal.

Õppekava omapäraks võrreldes teiste kunstide suuna õppekavadega on tähelepanu pööramine ettevõtlusalaste kompetentside omandamisele, mis annab lõpetajale oskuse luua oma ettevõte.

Lisaks veel: paar tundi enne näituse avamist oli huvilistel võimalik luua Mainori Kõrgkooli Rakvere õppekeskuses workshopil "Valgusti taaskasutusmaterjalidest" oma kätega üks sügishämarusse õdusat valgussoojust heitev disainlatern. Juhendajateks olid Disaini Instituudi sisekujunduse dotsent Ülle Linnuste ja sisekujunduse erakorraline lektor Raimo Sau.

Iga kestvusele püüdlev nähtus on kord esimene, tihti ka esmapilgul väike, kobav, vaat et juhuslikki. Teisalt kestvaks tavaks saanuna muutub esimene katse terviknähtuse tuumikuks, edasistes ideedes lähteallikaks, tegevuse kinnituseks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum