Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Partneritele tõmmati labase skeemiga müts pähe

    Alltöövõtjate teatel kasutas peatöövõtja varifirmat, pettes nii riiki ja kümneid firmasid, kel on saamata hinnanguliselt 18 miljonit krooni.
    Ehitusi, kus alltöövõtjatel piltlikult öeldes müts pähe tõmmati ja massiliselt võlgu jäädi, on praegu neli: Pärnu lastekodu, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, Tudulinna ja Rõuge lasteaed.
    Need hanked võitnud Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse põhiomanik ja ettevõtete juhtfiguur on staažikas keskerakondlane Adu Haki, kellelt Äripäeval ei õnnestunud eile kommentaari küsida.
    "Mul on selline stress juba sellest. Meie kui tellija sõlmisime lepingu Wolmreks Ehitusega," sõnas sotsiaalministeeriumi finants- ja varahalduse osakonna projektijuht Mario Polusk.
    "Meil on avamiskutsed juba laiali saadetud, ministrid tulevad kohale ja nüüd sellised probleemid, et ei julge avamist tehagi. Lapsed ei saa sisse kolida. Kohutav lugu," lisas ta.
    Sotsiaalministeerium tellis Pärnu lastekodu ehituse. Hanke võitsid Wolmreks ja Arco Ehitus. Nelja riigihanke võitjad on jäänud võlgu vähemalt paarikümnele alltöid teinud ehitusfirmale. Võlglaste nimekiri täienes eile kiiresti, sest ehitusringkondades liikus info, et Äripäeva teeb petuskeemist lugu, ja toimetuse telefonid olid eile pärastlõunast alates ehitusfirmade esindajate kõnedest punased.
    Skeem, millega Wolmreks ja Kristiine Ehitus alltöövõtjaid alt tõmbas, oli lihtne. Kui hange võidetud ja alltöövõtjad leitud, sunniti viimased lepingut sõlmima mitte ametliku võitja, vaid hoopis kolmanda ettevõtte Merkton Ehitusega, mille asutajad ja omanikud olid Haki ja Wolmreksi raamatupidaja Merle Pung. Alltöövõtjate sõnul toodi ettekäändeks see, et Merkton Ehitus soovib tekitada käivet, et tulevikus riigihangetel osaleda.
    Nii Wolmreks, Kristiine Ehitus kui ka Merkton on registreeritud Wolmreksi peakontorisse Tallinnas Spordi tänav 7, e-posti aadresski on ühine. Praegu on Merkton Ehitus likvideerimisel.
    Koda Ehituse ehitusdirektori Mait Mäe sõnul on nende firma ette valmistamas avaldust politseile kelmuse uurimise algatamiseks. Rõuge lasteaia ehitusel kütte, vee, kanalisatsiooni- ja ventilatsioonitöid teinud Koda Ehitusel on Wolmreksilt saamata ligi 716 000 krooni. Samuti oli Koda Ehitus tööl Pärnu Kutsehariduskeskuses, mille peatöövõtja oli Kristiine Ehitus, kuid alltöövõtjatega sõlmis lepinguid Wolmreks. Sellelt ehituselt on Koda Ehitusel saamata 260 000 krooni, vastu võtmata töid on veel enam kui 350 000 krooni eest.
    Nad on pidanud läbirääkimisi Merktoni ja Wolmreksi juhatuse ja esindajatega, osa summast - 310 000 krooni - maksti neile ka ära.
    "Tol hetkel tundus see hea tahte märk ja me lükkasime edasi igasuguste õiguskaitsevahendite kasutamise. Praeguseks on selge, et sooviti lihtsalt aega võita ning asju plaanipäraselt paika sättida ehk siis tegeldi plaanitud kuriteo elluviimisega," ütles Mäe.
    "Adu Haki juhtimisel pidasid meiega läbirääkimisi Merkton Ehituse ja Wolmreks Ehituse nimel Illar Ehala, Olavi Israel ja Tarmo Rähn. Nüüd soovitavad need kodanikud Merktoni puhul ühendust võtta selle "keha" uue tankistist omanikuga, kes on algatanud ettevõtte likvideerimise. Wolmreksi puhul aga lubatakse võlgnevused likvideerida," ütles Mäe.
    Tartu ettevõtte Even tegevjuht Jaak Laving ütles, et pettus oli ette plaanitud. "Merkton oli eos ehitatud tankistfirma," ütles Laving. "See, mis praegu Eestis ehitustel toimub, on hullumaja. Sellist skeemi pole kasutanud kahjuks mitte ainult Wolmreks, vaid ka paljud teised," lisas ta. Evenil jäi saamata 468 000 krooni.
    Tartu mööblifirmal A Ruut on Wolmreks Ehituselt saamata 568 000 krooni. Kokku tegi firma ehitusel töid 1,45 miljoni krooni eest.
    "Kuu aega magamata öid," ütles A Ruudu projektijuht Hannes Kail. "Meile valetati, et Merkton tahab kunstlikku käivet näidata ja tekitada referentsi, et tulevikus riigihangetel osaleda. Just seepärast pakuti, et alltöövõtjad sõlmiksid lepingud Merktoniga," ütles Kail.
    Veel eelmisel reedel olid Wolmreksi juhid A Ruudule kinnitanud, et kohe tasutakse võlg ning asi saab korda. Esmaspäeval ilmus teadaanne, et Merkton on likvideerimisel.
    Põrandakatete paigalduse ja plaatimistöödega tegeleva Kaldrami juht Priit Tasa ütleb, et nemad tegid töid Pärnu Kutsehariduskeskuse ja Pärnu lastekodu ehitusel. Võlgu jäi Wolmreks Ehitus Kaldramile 515 000 krooni. "Avaldati soovi, et tehke leping Merkton Ehitusega. Samas pole Merktoni nime üheski riigihanke dokumendis alltöövõtjate seas märgitud, seega on petetud alltöövõtjaid rahaga, ja riiki, kuna alltöövõtja jäeti registreerimata," ütles Tasa.
    Pärnu firma A.H.Trading tegi töid Pärnu lastekodu ja Pärnu kutsehariduskeskuse ehitustel. Firma omanik Anne Hunt ütles, et neile on peatöövõtja võlgu 630 000 krooni. "See on väga paljude suurfirmade süsteem. Paljud kasutavad seda skeemi, et lepingud ei tehta peatöövõtja, vaid hoopis vahefirmaga. Teevad väga odava pakkumise, siis ei tule enam ots otsaga kokku ja firma lastakse pankrotti," selgitas Hunt.
    Hunt on üritanud Wolmreksi kontoriga ühendust saada, kuid telefone seal enam vastu ei võeta. "Täiesti absurdne. Üleöö kaob firma lihtsalt ära. Meie riigis on täielik seadusetus," oli Hunt nördinud. Mis saab ettevõtetest, kes oma raha eest on tööd neil objektidel ära teinud, kuid raha peatöövõtjalt on saamata?
    "Ma arvan, et tööd teinud väikeettevõtjatele on surmaotsus alla kirjutatud. Tõenäoliselt on paljudel ees pankrot. Isegi, kui sa kunagi selle raha kätte saad, oled sa juba Krediidiinfos maksuvõlglane," ütles Hunt.
    Rõuge vallavanem Tiit Toots märkis, et lasteaia ehituse puhul oli neil kohe alguses kahtlus, kas ehitaja suudab odava pakkumisega lepingut täita.
    "Algul me lükkasime nad kõrvale, aga nad vaidlustasid ja väitsid, et teevad selle raha eest ja ette antud materjalidega selle objekti ära," kinnitas ta.
    Wolmreksi esitatud vaidlustuse komisjon ka rahuldas. Praeguseks on lasteaed valmis, ent alltöövõtjatel raha saamata. Tootsi sõnul on ta tegelnud probleemiga viimasel paaril päeval.
    "Erinevad alltöövõtjad on meie poole pöördunud ja uurinud, kas arved on tellija (Rõuge valla - toim) poolt tasutud. Meie oleme kõik arved tasunud, kõik kohustused Wolmreks Ehituse ees on meil täidetud," rääkis ta.
    Toots lisas, et praegu koostab vald peatöövõtjale omapoolset kirja selgituste saamiseks.
    Lisaks märkis Toots, et Wolmreks pidi nendega kõik alltöövõtjad kooskõlastama. Ent Merkton Ehitusest kuulis ta alles nüüd tagantjärele. "Seda alltöövõtjat pole nad meiega kooskõlastanud," nentis ta.
    Olavi Israel, Wolmreks Ehituse juhatuse liige
    On tõsi, et Pärnumaa Kutsehariduskeskus oli Wolmreks Ehitus OÜ poolt teostatud riigihange, ülejäänud mitte. Leping täideti nõuetekohaselt ning ühelegi alltöövõtjale võlgnevusi pole.
    Ei oska teie küsimustes toodud informatsiooni kuidagi kommenteerida. Ühelgi Wolmreks Ehituse poolt sel majandusaastal teostatud objektidel alltöövõtjatele teadaolevalt sissenõutavaid võlgnevusi pole ning kõik töövõtulepingud on täidetud nõuetekohaselt.
    Mõistmatu on sõna "sundimine". Kuidas on võimalik kedagi tänapäeval sundida? Nimetatud aadressil tegutseb mitmeid erineva tegevusvaldkonnaga ettevõtteid ja kindlasti võib registrites olla enamgi selle aadressiga äriühinguid.
    Ülejäänud küsimustele ei ole Wolmreks Ehitus kuidagi pädev vastama, kui, siis ainult nii palju, et nimetatud ettevõte on ka meile märkimisväärselt võlgu ning kavandame selle nõude ka esitada.
    Asso Ladva, haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant
    Pärnumaa Kutsehariduskeskuse ehitus on lõppenud, samuti on lõpetatud ehitusleping ning seal haridus- ja teadusministeeriumil mingeid võimalusi ehitajat mõjutada enam ei ole. Alltöövõtjatele soovitas ministeerium pöörduda politseisse ja seda on ministeeriumi teada mitu alltöövõtjat ka teinud.
    Järvamaa Kutsehariduskeskuse ehitusleping on ehitaja mitme rikkumise tõttu ühepoolselt lõpetatud ja ehitusfirma kaebas Järvamaa Kutsehariduskeskuse sellepärast kohtusse. Kristiine Ehitus on saanud tasu kõikide tehtud tööde eest, välja arvatud august - erinevate vaidluste tõttu ei ole augustis ehitajale makstud. Homme kohtuvad ministeeriumi ning Järvamaa Kutsehariduskeskuse esindajad Kristiine Ehituse inimestega, plaanis on erimeelsused läbi rääkida, eesmärk on jõuda kohtuvälisele kokkuleppele. Sellel kohtumisel on kindlasti kavas rääkida ka Kristiine Ehituse võlgnevustest alltöövõtjate ees.
    Merkton Ehituses toimetab juba tuntud firmamatja
    Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse alltöövõtjate petmiseks kasutatud pisifirmas Merkton Ehitus tegutseb sellest nädalast ettevõtete likvideerimisega tegelev Silver Eensaar.
    Intervjuu Eensaarega, kelle hinnangul ootab Merkton Ehitust pankrotimenetlus.
    Tahtsin küsida Merkton Ehitus OÜ kohta, mida Teie vist likvideerite praegu - äriregistri andmetel selle nädala algusest. Kas see vastab tõele?
    Jah.
    Paljud ehitajad väidavad, et see ettevõte on neile miljoneid kroone võlgu jäänud.
    Nüüd ma olen hakanud ennast sellega kurssi viima ja ilmneb jah, et olukord seal väga hea ei ole. Ma arvan, et see asi läheb õige pea üle pankrotimenetluseks. Ma valmistan juba pankrotiavaldust ette.
    Kuidas Teie seda ettevõtet likvideerima sattusite?
    Ilmselt oli seal võlausaldajatega suhtlemine läinud keeruliseks ja vaja oli juriidilist ekspertabi selles osas. Kuna mina olen sellel alal - probleemsete võlgadega nii võlausaldaja kui ka võlgniku poolt tegelenud - ja olen ka juristina likvideerija olnud, siis minu kontakt leiti ja ettepanek tehti.
    Olukord on juba selline, et siin ei ole pelgalt majanduslikku juhtimist vaja, vaid on ka juriidiliste protsesside haldamist vaja. Ettevõtte maksevõime on selline, et on vaja esitada pankrotiavaldus. Parem, kui seda teeb keegi, kes seda oskab.
    Teie saate siis lepingu alusel endistelt omanikelt selle eest tasu?
    See on ühekordne likvideerija tasu ja Merkton Ehituse, mitte omanike poolt.
    Palju võlgnevusi kokku on?
    Täna on kolmas päev, kui ma olen suhelnud võlausaldajatega, ja kuna likvideerimismenetlus on algatatud, olen ma kõigil palunud esitada kirjalik nõudeavaldus. Eile postkastis veel ühtegi ei olnud. Täna (eile - toim) ma pole veel käinud postkasti vaatamas, aga nii palju, kui telefonikõnedest on tuvastatud, siis neid ikkagi on.
    Oskate numbri ka öelda?
    Ei, praegu täpselt ei oska öelda, aga see on miljonites kroonides. Tõenäoliselt kümnetes. On mitmed võlausaldajad, kellel on üle poole miljoni kroonine nõue.
    Minule teadaolevalt on ka politseisse esitatud avaldused. Kahtlustatakse majanduskuritegu?
    Kõigil on õigus avaldusi teha. Mina olen selle asjaga tegelenud kolm päeva, ma ei tea, mis siin varem on toimunud - kas seal on mingisuguseid rikkumisi olnud. Sellise asjaga, kui kellelgi jääb arve maksmata, on alati seotud palju emotsioone. Ehitajad tegelevad ehitusega, võib-olla arvavad, et tegemist on kriminaalõigusliku asjaga, aga pärast selgub, et tegemist on puhtalt tsiviilõigusliku asjaga.
    Teil on vist ebamugav amet.
    Mina tegelen ettevõtte ja selle olukorraga, kuhu ta on sattunud. Kuidas ettevõte on sinna sattunud, see ei ole minu süü.
    Mind emotsioonid ei aita, mina pean tegema neid toiminguid, mida äriseadustik selles olukorras ette näeb.
    Kas Merkton Ehitusel vara ka on?
    Praegu on. Nii palju, kui ma tean, on maksuametis maksu ettemaks üle pooleteise miljoni krooni. Ehitustegevusest rahalisi nõudeid. Kindlasti ei ole see ettevõte varatu.
    Üritan praegu tuvastada, kui suured need võimalikud nõuded on, mis on lepinguliste tööde eest, ja kas maksuamet aktsepteerib enammakstud käibemaksu tagastamise nõuet. Ja kui see ikkagi jääb väiksemaks, kui need nõuded on kokku, siis ma saan kohtule esitada pankrotiavalduse.
    Millal see võib juhtuda?
    Ma arvan , et nädala jooksul kindlasti jõuab kohtusse. Ma ei taha küll ennustada, aga mulle tundub, et lihtsalt likvideerimisega seda asja ei suudeta lahendada.
    Teisipäeval esitasid politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri Wolmreksi ja Merktoni tegevuse uurimiseks avalduse OÜ Kaldram, AS Even ja OÜ Cratoni.
    Lõuna prefektuuri majanduskuritegude talituse juht Janek Maasik ütles, et esialgu ta juhtumit kommenteerida ei saa. "Ennatlik on minu poolt mingeid seisukohti võtta, asi on kontrollimise algfaasis," selgitas ta. Politseil on aega 10 päeva, et otsustada, kas asjas algatatakse ka uurimine.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA tarbijate kindlustunne langes kuuga ligi 13%
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.