Indrek Kald • 11. november 2010 kell 18:24

Tarja Halonen tunnustas kolme Eesti ettevõtet

Soome presidendi Tarja Haloneni osalusel anti neljapäeva õhtul Helsingis kolmele Eesti ettevõttele üle innovatsiooni auhinnad.

Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskusele tõi auhinna uudne Eestis leiutatud ja kliiniliselt katsetatud vererõhku alandav mikroobitüvi TENSIA ning OÜ-le Feanor freesimise terad, mis aitavad saavutada märkimisväärset aja- ja ressursisäästu. AS Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskusele sai eritunnustuse onkogeneetilise testimise ja nõustamise teenusega, mille eesmärgiks on varajane vähiriski hindamine ja/või  diagnoosimine.

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Riin Ehin ütles, et kui Soome president annab kahele Eesti biotehnoloogia arenduskeskusele üle nii kõrge tunnustuse, on see väga märgilise tähendusega. "Soomes on see tunnustus väga kõrgelt hinnatud ja meile, tunnustuse saajatele, võib see tähendada olulist läbimurret Põhjamaade turule. On selge, et tehnoloogia arenduskeskuste programm Eestis on olnud edukas," rääkis ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on Eesti ettevõtete saavutus kiiduväärt mitmes mõttes. "Esiteks annab see tõestust selle kohta, et ettevõtluse ja teaduse koostöö on viljakandev. Samas olete teistele eeskujuks seetõttu, et saavutasite tunnustuse rahvusvahelisel konkursil, sest Eesti ettevõtluse rahvusvahelistumine peab saama argipäevaks," märkis ta.

"Jäite silma oma ala rahvusvahelistele spetsialistidele, kes on selle auhinnaga öelnud, et teie koduturuks võib juba homme olla kogu maailm," lisas minister.

Kvaliteediinnovatsiooni auhind antakse välja Eesti ja Soome kvaliteediühingute poolt. Soomes on auhinda antud alates 2007. aastast. Tänavu on esmakordselt ka Eesti organisatsioonidel võimalik taotleda seda auhinda võrdsetel alustel Soome ettevõtjatega. Konkursi eesmärgiks on oma ideede võrdlemine naabritega ja uute kontaktide leidmine Eesti ja Soome kõige uuenduslikumate inimestega. Samuti on võimalik leida oma toodetele ja teenustele täiendavat turgu.

Hetkel kuum