Sirje Rank • 21. detsember 2010 kell 18:12

Eesti Pank maksab Euroopa Keskpanka ligi 200 mln eurot

Eesti Pangal tuleb seoses euroalaga liitumisega Euroopa Keskpanga kapitali ja välisreservidesse sisse maksta veidi üle 200 miljoni euro, selgitas pank uusi kohustusi.

Euroopa Liidu euroalavälised keskpangad on pidanud neile märgitud Euroopa Keskpanga (EKP) kapitalist sisse maksma väga väikse osa. Varem tuli märgitud kapitalist miinimumosana sisse maksta 7 protsenti ja eelmise nädala otsuse kohaselt alanes miinimum 3,75 protsendini. Euroalaga liitumise tõttu tuleb Eesti Pangal sisse maksta kogu meile märgitud EKP kapitali osa.

Kuna aga EKP nõukogu otsustas eelmisel nädalal suurendada EKP kapitali 5 miljardi euro võrra 10,76 miljardi euroni, siis tuleb Eesti Pangal teha täiendavaid makseid. Euroala keskpangad teevad maksed kolmes võrdses jaos: selle, järgmise ja ülejärgmise aasta lõpus.

Kuna Eesti Pank liitub 1. jaanuarist eurosüsteemiga, siis saame makseid teha liitumisele järgneval esimesel pangapäeval ehk 3. jaanuaril.

Seega, seoses liitumisega eurosüsteemiga maksab Eesti Pank 3. jaanuaril põhikapitali sissemaksmata osa maksena ligi 9,6 miljonit eurot. EKP põhikapitali suurendamisega seotult teeme esimese osamakse summas 2,98 miljonit eurot samuti 3. jaanuaril. Põhikapitali suurendamisega seotud järgmised osamaksed on sama suured.

EKP täisomanikuks saamisega seoses peab Eesti Pank tegema sissemakse ka EKP välisvaradesse. EKP välisvarad on vajalikud selleks, et vajadusel teha valuutainterventsioone. Sissemakse suurus on suurusjärgus 147,9 miljonit eurot.

Samal põhjusel tuleb Eesti Pangal teha sissemakse ka EKP omakapitali. Omakapital moodustub reservidest, ümberhindluskontodest ja provisjonidest. Omakapitali sissemakse suurus selgub, kui on kinnitatud EKP tänavune kasuminumber koos aastaaruandega, mis suure tõenäosusega juhtub kevade jooksul. Eeldatavasti jääb omakapitali sissemakse suurusjärku 40-50 miljonit eurot.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et Eesti Pangal tuleb seoses euroalaga liitumisega EKP kapitali ja välisreservidesse sisse maksta veidi üle 200 miljoni euro.

Eesti Pank teeb maksed valuutareservide arvelt.

Hetkel kuum