Indrek Kald • 28. detsember 2010 kell 6:27

Kaupade eksport Rootsi oktoobris kahekordistus

Tänavu oktoobris suurenes Eesti eksport Rootsi 2,2 korda, peamiselt elektrimasinate ja seadmete väljaveo tõttu.

Ekspordi sihtriikide seas oli teist kuud järjest esikohal Rootsi (19% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Venemaa (10%). Võrreldes eelmise aasta oktoobriga suurenes eksport Rootsi 1,4 miljardit krooni (87 miljonit eurot). Eksport suurenes oluliselt ka Soome ja Venemaale. Soome eksporditi kõige enam elektriseadmeid ja mööblit ning Venemaale elektriseadmeid, värve ja lakke.

Peamised riigid, kust Eestisse oktoobris kaupu imporditi, olid Soome (15% Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Rootsi (kumbki 12%). Kaupade sissevedu Rootsist suurenes 0,7 miljardit krooni (46 miljonit eurot) ehk 79%. Oluliselt suurenes kaupade import ka Saksamaalt. Soomest imporditi peamiselt elektriseadmeid ning naftasaaduseid, Saksamaalt ja Rootsist sõidukeid, nende osi ning elektriseadmeid.

Eestist eksporditi oktoobris enim masinaid ja seadmeid (neljandik Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (12%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Masinaid ja seadmeid eksporditi ligi kaks korda rohkem kui eelmise aasta oktoobris. Oluliselt suurenes ka mineraalsete toodete (sh kütused ja elekter) (63%) ning transpordivahendite eksport (68%).

Oktoobris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (12%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Võrreldes 2009. aasta oktoobriga kasvas masinate ja seadmete import ligi kaks korda. Oluliselt suurenes ka metalli ja metalltoodete import (76%).

Statistikaameti teatel kasvas kaupade eksport jooksevhindades oktoobrikuus 47% ja import 38% eelmise aasta oktoobriga võrreldes. Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 13,1 miljardi krooni (840 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 13,3 miljardi krooni (850 miljoni euro) eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,2 miljardit krooni (10 miljonit eurot), mis oli üle nelja korra väiksem võrreldes 2009. aasta oktoobriga.

Võrreldes tänavu septembriga vähenes oktoobris nii kaupade eksport kui ka import 1%.

Balti riikides kasvas tänavu oktoobris Lätis kaupade eksport neljandiku ja Leedus 44% võrreldes eelmise aasta oktoobriga. Läti ja Leedu import kasvas vastavalt 28% ja 38%.

Hetkel kuum