Õhtu Straussi ja Schumanni muusikaga

Kersti Inno 14. jaanuar 2011, 00:00

Olari Elts on oma põlvkonna üks isikupärasemaid dirigente, kes on tuntud talle ainuomase dirigeerimistehnika ja erilise muusikatunnetuse poolest.

Pianist ja muusikaõpetaja Leelo Kõlar on kirjutanud: "Eltsi sees muusika põleb. Tal on erk, rikas kujunditunnetus ja oskus seda atraktiivselt realiseerida, sütitada ja haarata oma tahtmistesse orkester ja kuulajad. Elts tunneb end kodus kogu orkestratsiooni kirevuses, ta on terase orienteerumisvõimega, tegutsemises kiire ja äkiline, teinekord ootamatu."

Kavas klassikute teosed. Alates 2006. aastast on Olari Elts Orchestre de Bretagne'i kunstiline nõustaja ning kontserdihooajast 2007/2008 peale ERSO ka Šoti kammerorkestri peakülalisdirigent.

Elts on võitnud Jorma Panula dirigeerimiskonkursi Vaasas (1999) ja maineka Sibeliuse-nimelise dirigentide konkursi Helsingis (2000). Ta on äratanud tähelepanu NYYD Ensemble tegevusega Eestis ning Läti riikliku sümfooniaorkestri peadirigendina (2001-2006) on ta nõutud ja hinnatud dirigent mitmel pool maailmas.

Koduorkestri kontserdi kavas on saksa heliloojate Richard Straussi ja Robert Schumanni teosed, mis peaksid tooma pimedasse talveaega uut energiat ja kevadeootust.

Kontserdi teises pooles kõlab Robert Schumanni esimene ehk "Kevadsümfoonia", mille kohta on helilooja öelnud, et teda inspireeris seda teost looma tunne, mis vallutab inimesi olenemata vanusest igal kevadel.

Solistiks Esa Tapani. Kontserdi avalugu on valsistseen Richard Straussi harva esitatavast ooperist "Intermetso". Sellele järgneb Richard Straussi metsasarvekontsert nr 1, maailma metsasarverepertuaari üks tähtteoseid. Solistiks on kutsutud väljapaistev Soome metsasarvemängija Esa Tapani.

Straussi teose maagia. Tapani on töötanud Helsingi linnaorkestris, Rootsi Raadio sümfooniaorkestris, Soome Raadio sümfooniaorkestris ja kammerorkestris Avanti! ning teinud kaasa NYYD Ensemble'i projektides.

Andekas muusik Esa Tapani on võitnud auhindu mitmel puhkpillimängijate konkursil, 1990. aastal nimetati ta Soome aasta vaskpillimängijaks. Alates 2007. aastast on Esa Tapani Frankfurdi muusikaülikooli professor.

Richard Straussi esimest metsasarvekontserti kiidab Tapani kui suurepärase instrumenditunnetusega loodud teost, mille esitamist ta alati naudib.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing