Kohtutäituri tööd reguleerivas seadustikus vead sees

Rene Kuuskmann 17. jaanuar 2011, 00:00

Kohtutäiturite tööd reguleerivates õigusaktides on struktuursed vead. Töötasin ise noorest peast aasta jagu kohtutäituribüroos. Mis aga täituri kui ettevõtja aspektist silma hakkasid, olid ettemaksud (täitemenetluse seadustiku N 40). Need tunduvad esmapilgul nii seadusandjale, täiturile kui ka võib-olla kõrvaltvaatajalegi süütud väiksed summad, mis abistavad täiturit täitekulude katmisel. Kuid süütud need kindlasti ei ole, nimelt võivad need olla hoopiski mitmele katastroofilisele inimlikule eksitusele ja ahvatlusele/sundolukorrale (altkäemaks) allaandmise põhjus.

Milles seisneb probleem? Enamasti võtab täitur ettemaksu eranõuetelt (tsiviilkohtulahendid, kriminaalasjade tsiviilnõuded), mille täideviimise õnnestumine on üks väiksemaid (võrreldes avalik-õiguslike nõuetega). Seadusandja on täiesti eluvõõralt kirjeldanud (ja justiitsministeriumi koolitusel rõhutanud), et ettemaksud on mõeldud täiturile n-ö tarbimiseks, täitetoimingute teostamiseks. Kuid kas üldse aru ei saada, et kui ükspäev tahab täitur ameti maha panna, siis peaks ta ju loovutama oma kogu tegevuse dokumendid ja ettemaksud järgmisele täiturile. Kuna aga täitur korjab neid ettemakse tõenäoliselt just n-ö halbadelt nõuetelt, siis minu kogemuse järgi jäi umbes 70-90% täitementlustest passiivseks, ehk mingeid toiminguid küll teostati, aga ei saadud kätte raha, millest omakorda saaks siis tegeliku täituritasu, mis on tulu, mitte ettemaks. Nii kogubki täitur iga aastaga endale koormat, mida, ma arvan, nii mõnigi täitur oma raamatupidamises ega enda mõtteski kohustusena ei adu.

Vaja on muudatusi. Korrigeerida saab olukorda kas likvideerides ettemaks või muutes ettemaksu osa kohtutäituri tasuks, ehk et võlausaldaja ettemakstud osa oleks juba täituri tasu, mis omakorda kuulub tagastamisele juhul, kui täitetoiming õnnestub ja kogu võlg ning täituritasu saab võlgnikult sisse nõutud. Alles nüüd tohiks täie mõistuse juures täitur saadud ettemaksu (osa täituri tasust) postikulude ja printimise peale raiskama hakata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:45
Otsi:

Ava täpsem otsing