3. veebruar 2011 kell 7:58

Kraft: kriisi leevenemine laseb eurol tugevneda

Euroopa riigivõlakriisi leevenemine koos tooraine hindade tõusuga on peamised tegurid, mis toetavad euro tugevust, märkis Nordea panga juht Vahur Kraft.

Intervjuu Vahur Kraftiga:

Mida teeb euro? Kas jätkab tugevnemist? Kuidas see mõjutab Eestit? 

Euroopa riigivõlakriisi leevenemine koos tooraine hindade tõusuga on peamised tegurid, mis toetavad euro tugevust. Neist esimene tegur tuleb aeg-ajalt päevakorrale, andes põhjust valuutakursside muutlikkuseks. 

Nordea ootus on jätkuvalt dollari tugevnemine pikemaajalises horisondis, sest ootame USA majanduse Euroopast kiiremat taastumist. Föderaalreserv ootab intresside tõstmisega, kuivõrd inflatsioonilised surved püsivad USAs Euroopast madalamad, samas tuginedes ajaloolisele kogemusele: kui intresside tõusuks läheb, on oodata Fedi poolt jõulisemaid intressitõstmisi. Lühiajalised intressid on täna dollaris madalamad kui Euroopas, seega kasvuruumi jätkub.   Kes võidavad jka kes kaotavad euro tugevnemisest?

Euro tugevnemine toetaks eeskätt USA majandust ning lisaks täiendava süsti dollariga seotud Aasia majandustele, kes seda lisastiimulit hetkel ei vaja.Euro nõrkus on hetkel ekspordi toetamise seisukohast olulisem, kuigi sellega kasvab inflatsiooni surve. Kas võidavad pigem tarbijad või kaupmehed?

Tarbija jaoks jäävad mõjud tagasihoidlikuks. Pigem mõjutab valuutakursside liiklus tootjaid ja kaupmehi. 

Autor: Alyona Stadnik, Anu Jõgi

Hetkel kuum