Gurude viimased tehingud

Raivo Sormunen 16. veebruar 2011, 00:00

Vaatame ka ise, mis investeerimisproffide peas viimases kvartalis toimus.

Alustame maailma esiinvestorist Warren Buffetist. Nelikümmend viis aastat keskmiselt üle 20% aastatootlust näidanud valdusfirma Berkshire Hathaway on 2010. aasta neljandas kvartalis teinud rahaks kõik Bank of America aktsiaid. Loobutud on ta ka veel paljudest teistest väikestest investeeringutest. mis on välja toodud loo kõrval olevas tabelis. Samuti teatas Berkshire juba möödunud aasta novembris, et firma on müünud maha kodusisustusketi Home Depot, prügifirma Republic Services ja informatsiooniteenuste pakkuja Iron Mountain aktsiad. Samuti on portfellist kadunud toiduainekontserni Nestle väärtpaberid.

Kõige üllatavamaks on välismeedias peetud Buffetti loobumist Bank of America aktsiatest, mida guru hoidis oma portfellis viimased kolm ja pool aastat ja mille pealt tuli tal lõpuks vastu võtta enam kui kahekolmandikuline kaotus. Bank of America tollane juht Kenneth Lewis kasvatas panka läbi ülevõtmiste ja uskus, et USA eluasemeturu langus saab paari kuuga läbi. Tegelikkus oli paraku teine.

"Buffett loobus kaotajast," ütles ajalehele Wall Street Journal suur guru austaja Jeff Matthews. "Me ostsime aktsiat keset kriisi. Aga panga kasumikasvatamise võime on pärast kriisist väljatulekut kahanenud."

Investorid arvavad, et Buffett tegi viimases kvartalis oma portfellis suurpuhastuse, kuna ta on juhtimist üle andmas ja seetõttu loobus n-ö saastast.

Uusi nimesid pole Buffett neljandas kvartalis oma portfelli lisanud. Küll aga on ta suurendanud kvartaliga veidi oma positsiooni USA suurimas eluasemelaenuandjas Wells Fargo, mille aktsiaid on tal juba enam kui 10 miljardi dollari eest.

Soros hoiab kullast kinni. Inglise naela devalveerimise "kuulsust" võitnud George Soros on viimase kvartaliga suurendanud grammi võrra (0,5%) oma osalust börsil kaubeldavas kullafondis (SPDR Gold Trust) ning lisaks on koguni kolmekordistanud oma investeeringut lennuoperaatorfirmas Delta Air Lines. Samuti on ostetud juurde Kanada naftafirma InterOil aktsiaid.

Samas on guru vähendanud osalust geneetiliselt muundatud seemnete tootjas Monsanto ja telekomifirmas AT&T.

Aasta guru investeerib naftafirmadesse. Riskifondi juht John Paulson, kes mängis 2007. aastal edukalt USA eluaselaenu mulli lõhkemise peale ning on viimastel aastatel investeerinud agressiivselt pangandusse ja kulda, jätkas ka 2010. aastal sama joont. Osa Paulsoni viimase kvartali tehinguid kattus huvitaval kombel ka Buffettiga. Nii näiteks on Paulson vähendanud veidi oma positsiooni pangas Bank of America Corp, kuid soetanud samas juurde Wells Fargo & Co aktsiaid.

Kuid samuti kahandas investeerimisspets eelmise aasta viimasel kvartalil grammi võrra oma osalust Citigroupis ja lisas oma portfelli pangandussektori esindajate Blackrock, SunTrust Banks ja Capital One Financial väärtpabereid.

Lisaks on suurendanud Paulson oma osalust naftapuurimisseadmete rendiga tegelevas firmas Transocean ja kasvatanud osalust nafta- ja gaasitootjas Anadarko Petroleum.

Paulsoni edust räägib hästi tõik, et Wall Street Journali andmeil kasvatas mees eelmisel aastal oma investeeringute portfelli väärtust koguni 5 miljardi dollari võrra, mis peaks investorite ringkonnas olema läbi ajaloo parim juurdekasv. Nii et jälgigem proffe.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing