Sirje Rank • 21. veebruar 2011 kell 7:12

Keskpankur: Portugali lahendusega on kiire

Euroopa Keskpanga nõukogu liige hoiatab, et kui euroala liikmesriigid ei kiirenda oma jõupingutusi euroala paremaks juhtimiseks, riskivad Portugali probleemid süveneda ja põhjustada probleeme ka teistele euroala riikidele.

"Ausalt, euroala võlakriisi algusest on juba palju aega möödunud ja meil ei ole töö ikka veel valmis," ütles Euroopa Keskpanga nõukokku kuuluv Küprose keskpanga juht Athanasios Orphanides intervjuus ajalehele Wall Street Journal. "Vahepeal pole pinged turult kadunud ja see ei ole hea euroala tervisele."

Orphanides näeb enda sõnul ohtu, et maad hakkab võtma teatud enesega rahulolu, mille tõttu väga vajalikud otsused pidevalt lükkuvad. Portugali olukord ei võimalda aga viivitada. Kümneaastase tähtajaga Portugali riigivõlakirjade intressimäärad on juba mõnda aega üle 7%.

Erimeelsused euroala riikide vahel euroala normide täitmise, konkurentsivõimet tõstvate reformide ja tugevama finantsstruktuuri üle riskivad Euroopa paisata tagasi võlakriisi, mis aasta tagasi regiooni stabiilsust ohustas, ütles Orphanides.

See oleks suur pettumus, kui euroala riigid ei suuda märtsis euroala püsiva kriisihaldusmehhanismi osas kokkuleppele jõuda, nentis ta.

Ka Euroopa keskpanga juht Jean-Claude Trichet on kannustanud euroala riike reformidega kiiresti edasi liikuma.

Orphanides lisas oma hääle ka nende koori Euroopa keskpangas, kes leiavad, et inflatsioon on euroalas kasvav oht, millega on raske toime tulla, kui finantsprobleemid püsivad.

Hetkel kuum