Miks välispangad lahkuvad Venemaalt?

Romet Kreek 22. veebruar 2011, 12:30

Kommersant kirjutas tundmatule allikale viidates, et HSBC võib sulgeda kontorid Venemaal. Ka Barclays müüb 2008. aastal 745 mln dollari eest ostetud Venemaa jaepanganduse üksuse. Hispaania suurim pank Banco Santander müüs kahe kuu eest oma Venemaa jaeäri.

Väga vana ei ole ka uudis, mille kohaselt Swedbank tõmbab oma jaepangandust Venemaal koomale.

"Ilma piisava mastaabiefektita välispangad aetakse Venemaalt välja," ütles Bloombergile UniCredit Moskvas töötav analüüsiüksuse juhi asetäitja Rustam Botašev. "Nad ei suuda edukalt konkureerida kohalike pankadega," põhjendas ta.

Vene kaks suurt panka Sberbank ja VTB Group peaksid veelgi turuosa kasvatama. Sberbankil on ligi 20 000 kontorit ning talle kuulub 27 protsenti Venemaa pangandusvaradest ja 26 protsenti kapitalist. VTB jaeäril VTB24 on enam kui 530 kontorit ning panga investeerimispanganduse üksus on suurim võlakirja- ja aktsiaemissioonide organiseerija. VTB on ostmas TransCreditBanki ja plaanib üle võtta Bank of Moscow. Sberpank soovib osta Venemaa vanimat investeerimispanka Troika Dialogi.

Ka Belgia KBC Gruep on sunnitud müüma Moskva Absolut Banki, kuna sai Euroopa Komisjonilt seitse miljardit eurot abi. Euroopa suurim põllumajandusele laenaja Rabobank palus veebruaris annuleerida pangale Venemaal antud panganduslitsents, kuna pank plaanib keskendada tegevuse mujal. Eelmisel aastal müüs Morgan Stanley oma Venemaa maaklertegevuse üksuse.

Mõned välispangad on Venemaal jalad paremini maha saanud. Prantsuse Societe Generale on saanud läbi 2008. aastal omandatud kontrollosaluse Rosbankis endale ligi kolm miljonit kundet. Neljandas kvartalis jõudis jaepanganduse üksuse kasumisse (13 mln eurot). Pangal on Venemaal 600 kontorit ja enam kui 16 000 töötajat.

Itaalia suurimal pangal UniCreditil on Venemaal enam kui sada kontorit ja 3700 töötajat. Austria Raiffeisen International Bank on varade mahult Venemaa suuruselt üheksas pank.

"Välispangad nagu UniCredit, Societe Generale ja Raiffeisen  on siin olnud pikemat aega ja neil on hästi läinud," ütles UralSib Finaciali pangandusanalüütik Leonid Slipchenko. "Venemaa jääb kasvulooks ning pankadel on tohutu potentsiaal haarata kiiresti kasvavat tarbijalaenude turgu."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. February 2011, 13:55
Otsi:

Ava täpsem otsing