Citigroup tahab korralikku aktsiat

23. märts 2011, 08:02

Neid investorid, kelle väärtpaberikontol on Citigroupi aktsiad, võib varsti oodata üllatus. Ühel päeval (6. mail) avastate, et teil on palju vähem aktsiaid. USA suurpank plaanib aktsia tagurpidi tükeldamist, mille käigus kümnest aktsiast saab üks aktsia.

Selle sammuga soovib USA valitsuse poolt suurima rahasüstiga päästetud pank saada endale korralikku aktsiat. Tinglikult võib kuni viis dollarit maksvaid aktsiaid nimetada penniaktsiateks, mille peale institutsionaalsed investorid hästi ei vaata. Küll aga meeldivad seda liiki aktsiad spekulantidele. Citigroupi aktsia maksis 21. märtsil 4,43 dollarit.

„See parandab natukene Citigroupi räsitud ilmet,” teatas Legal & General Investment Managementi analüütik David Knutson Reutersile, „Nad teevad reklaami eesmärgil.”

„Kui aktsia on nii madala hinnaga, siis on õhus midagi, mis ütleb, et miski ei ole nii hea tervise juures, kui peaks olema,“ ütles Holland & Co juht Michael Holland Reutersile. „Majanduslikust aspektist puudub tagurpidi splitil mõte – see on vaid psühholoogiline.“

Citigroupil on umbes 29 miljardit aktsiat, millest aktsia tagurpidi spliti järel jääb alles 2,9 miljardit.

Teise üllatusena hakkab pank dividendi maksma. Kvartalidividendi ei ole makstud alates 2009. aastast. Iga uue aktsia kohta makstaks kvartalis üks USA sent dividende. 

Dividend on pigem sümboolne, kuna aktsia dividenditootlus on sõna otseses mõttes nullilähedane. Aastas kulub dividendideks 116 miljonit dollarit ehk umbes üks protsent 2010. aasta kasumist. 2006. aastal maksis pank 10 miljardit dollarit dividende ehk 45 protsenti aastakasumist.

Mullu oktoobris ütles panga juhatuse esimees Vikram Pandit, et pank ei tagasta aktsionäridele kapitali kuni 2012. aastani. „Citi on fundamentaalselt teistsugune kompanii, kui kolm aastat tagasi,“ teatas Pandit. „Tagurpidi aktsiasplit ja dividendde maksmise taastamise kava on olulised sammud tagastamaks aktsionäridele dividendi, olgu siis dividendi või aktsiate tagasiostu teel 2012. aastal.“

Suurte pankade kapitaliplaanid (ja dividendide tõstmised) peavad leidma heakskiidu keskpangalt. JPMorgani juhatuse esimees Jamie Dimon teatas läinud nädalal, et nad tõstavad dividendid viielt sendilt 25-le ja alustavad 15 miljardi dollari eest aktsiate tagasiostuprogrammi.

Citigroup teenis 2010. aastal 10,6 miljardi dollari suuruse kasumi. 2008. aastal oli panga kahjum 19 miljardit dollarit ja ka 2009. aasta lõppes kahjumiga (1,6 miljardit dollarit).

Mida arvata Citigroupi aktsiast? Aktsia hinna-kasumi suhe on 12,5. Panganduses vaadatakse P/E suhte asemel rohkem P/B ehk hinna-raamatupidamisväärtuse suhet. See on Citigroupil 0,79. Alla 1 näit võib tähendada kahte asja – aktsia on odav või panka suhtutakse negatiivselt. Esimese kvartali tulemused avaldab pank 18. aprillil.

JPMorgani aktsia on Citigroupi omast soodsamalt hinnatud. JPMorgani P/E suhte näit oli 11,5, kuid P/B näit oli 1,06. JPMorgani dividenditootlus oli 0,4 protsenti. Ma ei ole vaimustuses USA pankade aktsiatest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2011, 12:50
Otsi:

Ava täpsem otsing