Sirje Rank • 26. aprill 2011 kell 13:49

Sarkozy toetab itaallast Euroopa Keskpanga juhiks

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teatas täna Roomas, et toetab Itaalia keskpanga juhi Mario Draghi kandidatuuri Euroopa Keskpanga juhi kohale, kui Jean-Claude Trichet’ ametiaeg sügisel täis saab.

„Prantsusmaa toetab väga hea meelega itaallast Euroopa Keskpanga juhi kohal,“ ütles Sarkozy täna ühisel pressikonverentsil Itaalia peaministri Silvio Berlusconiga. „Ma tunnen Mario Draghit hästi. Me ei toeta teda mitte selle pärast, et ta on itaallane, vaid et ta on tasemel kandidaat. Ja see oleks väga hea signaal Itaaliale, mis on löönud ehk oma rolli ja positsiooni üle Euroopas kahtlema,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Saksamaa kantsler Angela Merkel, kellel on kaalukaim sõna, ei ole veel oma eelistust teada andnud. Merkeli abid on vihjanud, et Saksamaa ei nõua tingimata sakslast Euroopa Keskpanga tüürile. Samas on euroala abipakettide suhtes järjest negatiivsemalt meelestatud sakslastele keeruline „maha müüa“ itaallase asumist Euroopa Keskpanga juhiks – Itaalia on euroala riik, mille avaliku sektori võlg oli Eurostati värskeil andmeil mullu 119% SKPst ja eelarvedefitsiit 4,6% SKPst.

 

Hetkel kuum