Katre Pilvinski • 12. mai 2011 kell 8:05

"Sellist numbrit ei oodanud"

NG Investeeringute juht Jüri Käo 8% majanduskasvu ei oodanud. Tegemist on tema hinnangul jõulise kasvuga.  

"Sellist kasvunumbrit küll ei oodanud, see on väga jõuline kasv iseenesest. Mul on hea meel, et nii jõuline kasv on olnud – see on väga hea uudis,“ kommenteeris Käo 8protsendist majanduskasvu esimeses kvartalis.

"Hästi oluline on see, et majanduskasv tugineb ekspordil, mitte see pole sisetarbimisest tulenev kasv," lisas ta.

Käo ei usu, et majanduskasvul on otsest sidet euro tulekuga. „Seda ma ei usu, aga tal on kõik kaudsed mõjutegurid. Ettevõtjate kindlustunne tuleviku suhtes kasvas oluliselt euro tõttu – kõik see koondub lõpuks ka majanduskasvu numbritesse."

Käo hinnangul hakkab sisetarbimine tõusutrendi näitama aasta teisel poolel. „Eks ta aasta teisel poolel liigub vaikselt kasvu suunas, kuid tarbimise kasv on mõõdukas.“

"Töötus on meil samuti langustrendis ning see on üks oluline näitaja. Hästi tähtis on, et inimestel kasvab kindlustunne, et inimesed on valmis kulutama ja laene võtma pankadest, trend liigub selles suunas. Kindlasti ka tänane 8protsndine SKP kasvunumber toetab inimeste usu kasvu Eesti majanduse arengusse," märkis ettevõtja.

Käo ütles, et tänane majanduskasvu number on nii üllatav, et ei julge järgnevate kvartalite osas enam ühtegi prognoosi teha. 

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2011. aasta esimese kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 8%.

Hetkel kuum