Katre Pilvinski • 12. mai 2011 kell 8:42

Nordea: Balti tiiger põrutab jälle

Eesti 8protsendine majanduskasv esimeses kvartalis üllatas, järgnedes 6,7 protsendile neljandas kvartalis ning ületas Nordea 6,6protsendilist ootust.

Võrreldes neljanda kvartali SKPga jätkas Eesti majandus tugevat 2,1%st kasvu. Seega on Eesti majanduskasv sel aastal tõenäoliselt tugev, arvestades Nordea hinnangut on majanduskasv 5–6%.

Kuigi Eesti majanduskasv oli kiirem, kui eeldati, siis majanduse areng on kooskõlas Nordea ootustega – eksport on jätkuvalt majanduse mootor. Seega eksport vedas jätkuvalt kasvu, eesotsas töötleva tööstusega. Statistikaameti andmetel panustasid kasvu ka teised majanduse sektorid. Kasvu mõjutasid positiivselt ka käibemaks ja aktsiisimaksud.

Nordea eeldab, et Eesti majanduse taastumine jätkub korralikul kiirusel ning ekspordi taastumine jõuab ka sisemajandusse näidates, et taastumine võtab hoogu. Seega Eesti majanduse elavnemine toimub kindlal pinnasel, mida toetavad mõlemad nii eksport kui ka nõudlus siseturul.

Hetkel kuum